Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vedení Domu světla doufá, že získá od radnice druhé patro objektu

12. 8. 2004 - PRAHA [Radio Praha]

Vedení pražského Domu světla pro lidi s virem HIV a AIDS doufá, že se mu podaří domov po pěti letech jeho existence rozšířit. Kapacita zařízení totiž na pomoc potřebným již nestačí. Při oslavách pátého výročí otevření Domu světla to řekl jeho ředitel Miroslav Hlavatý. Za pět let existence našlo v domově dlouhodobější azyl na 90 HIV pozitivních či pacientů s AIDS. Nyní v něm žije osm dospělých a jedno dítě, další se má brzy narodit.

Dům světla sídlí v přízemí a prvním patře objektu na okraji Karlína, který mu radnice Prahy 8 pronajala na 20 let za symbolickou korunu ročně. O získání druhého patra usiluje Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP), která dům provozuje, už několik let. "O vyřešení jsme žádali již v roce 1999. Nyní čekáme na rozhodnutí," upřesnil Hlavatý. Dodal, že s vedením radnice má organizace dobré vztahy. Radnice se podle Hlavatého odvolávala na to, že ve druhém patře domu má potřebné sociální bydlení, proto není možné objekt ČSAP svěřit. Před nedávnem však exekutoři neplatiče nájemného z tohoto obecního bytu vystěhovali.

Společnost vznikla koncem roku 1989. Pražský Dům světla otevřela slavnostně 11. srpna 1999. Zařízení nabízí pomoc nejen lidem HIV pozitivním či nemocným, ale i jejich blízkým. I pro ně je totiž složité se s chorobou svého příbuzného či partnera vyrovnat. Důraz klade společnost také na prevenci. V domě funguje i poradna, kde je možné se nechat anonymně otestovat. K ubytování slouží 15 lůžek, která nyní nejsou plně obsazena. "Někdy je ale zájem tak velký, že musíme ubytovat lidi i v tělocvičně. Je to dost smutný pohled," dodal Hlavatý.

Ke konci června žilo v ČR 686 HIV pozitivních. U 177 z nich nemoc AIDS již propukla. Další zhruba dvě stovky nakažených pocházejí z řad cizinců, nejčastěji z východu Evropy. Východní Evropa se po Africe a Číně stala dalším ohniskem nákazy. Ve světě nemoc AIDS za uplynulé čtvrtstoletí připravila o život přes 20 milionů lidí. Podle odhadu expertů žije nyní na planetě kolem 40 milionů lidí s virem HIV nebo s chorobou AIDS.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz