Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kuba: Zemřel někdejší člen Černých panterů

4. 12. 2006 - PRAHA [E-žurnál]

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel na zápal plic 4. listopadu na Kubě William Lee Brent, člen Černých panterů, který v roce 1969 unesl letadlo, aby se dostal na „Ostrov svobody“. Nakonec na něm strávil celých 37 let. Uvedla to Brentova sestra Elouise Rawlins s tím, že se o smrti bratra dozvěděla od přátel, nikoli oficiální cestou od amerických či kubánských úřadů. Podle svých slov bratra neviděla od 17. června 1969, kdy za použití střelné zbraně unesl let TWA Flight 154 ze San Francisca do Havany, v kontaktu však byli skrze e-maily a telefon.

Brent žil relativně izolovaný život, s autorkou cestopisů Jane McManus, která zemřela loni. V roce 1996 uvedl v interview pro The Associated Press, že se mu po Spojených státech stýská, odmítal se tam však vrátit, neboť by jej tam čekal jistý doživotní trest za ozbrojený únos.

“Schází mi můj lid, boj, řeč těla,“ uvedl Brent, „černá komunita na Kubě je velmi jiná.“ Únosu letadla však přesto nelitoval. „Byl jsem vojákem ve válce za osvobození černých,“ dodal.

Před deseti lety vyšly ve vydavatelství Times Books jeho memoáry nazvané „Long Time Gone“, které vyprávějí jeho příběh od mladistvých let i jeho vstup do Černých panterů v jeho 37 letech, kdy se dostal až na pozici bodyguarda vůdce Eldridge Cleavera.

Strana černých panterů na sebeobranu byla založena v říjnu roku 1966 v Oaklandu Bobbym Sealem a Huey P. Newtonem. Vyzývali k ukončení policejní brutality proti černé komunitě a se zbraněmi patrolovali na ulicích. Ve své knize zaznamenává přestřelku v červenci 1968, v níž byli kriticky zraněni dva policisté. Cleaver ho poté z revoluční skupiny vyhodil.

Aby se Brent vyhnul soudu, použil 38kalibrovou zbraň, aby se dostal letadlem na Kubu, kde doufal, že se mu dostane, jako militantnímu černošskému levičákovi, dobrého přijetí. Nikdo ze 76 pasažérů Boxingu 707 nebyl zraněn.

Na kubánském letišti jej okamžitě zadržela policie a ačkoli nebyl nikdy formálně odsouzen, strávil 22 měsíců ve vězení pro imigranty, zatímco kubánské úřady váhaly, co s ním udělat. Nakonec mu daly šanci žít na Kubě.

Brent vystudoval španělskou literaturu na univerzitě v Havaně a vyučoval angličtinu na základních a středních školách, nikdy se však nestal kubánským občanem. “Já jsem Američan, Afro-Američan, černoch,“ uvedl v rozhovoru v roce 1966, „a můj boj bude vždy ve Spojených státech.“


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz