Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Prosincový festival propojí lidská práva s kulturou

1. 12. 2006 - BRNO [Nesehnutí / Econnect]

Už čtvrtý ročník festivalu Týden lidských práv se připravuje v Brně: proběhne ve dnech 4. až 10. prosince. Jeho součástí budou dvě výstavy fotografií, koncert, divadelní představení, literární čtení, etnický večer a již tradiční besedy a filmové projekce. Nejvíce akcí se zaměřuje na postsovětský region, nechybí však ani programové části věnované problémům Latinské Ameriky či Indie. Po celou dobu konání festivalu budou mít jeho návštěvníci možnost připojit svůj podpis k dopisům na podporu obětí porušování lidských práv. Týden lidských práv pořádá Nezávislé sociálně ekologické hnutí – Nesehnutí a Amnesty International.

Sérii akcí konaných v rámci Týdne lidských práv zahájí vernisáž výstavy, nazvané „Je to i náš problém: Ženy kubánského jara“. Výstava je kombinací fotografií a výroků třiadvaceti žen z Kuby, jejichž manželé, bratři nebo synové byli odsouzeni z politických důvodů k mnohaletým trestům vězení. Fotografie zapůjčila společnost Člověk v tísní při ČT.

O Rusku: politika i písničkáři

Pondělní večer je věnován aktuálním problémům, se kterými se potýká Ruská federace a její blízcí sousedé. Po projekci filmových dokumentů o situaci uprchlíků na Kavkaze a besedě na související téma bude následovat diskuse s reportérem Českého rozhlasu Davidem Šťáhlavským o stavu lidských práv v Rusku. „Úvodní témata jsme vybrali s ohledem na současný vývoj v uvedených zemích – očekávání politických změn na Kubě, vražda novinářky v Rusku či rostoucí napětí na Kavkaze,“ vysvětluje motivy pořadatelů festivalu Milan Štefanec z Nesehnutí.

Zájemcům o situaci v Rusku či příznivcům ruské kultury jsou věnovány i další akce Týdne lidských práv. Ve středu bude z nově vydaných pamětí čečenského lékaře Hasana Bajeva číst jejich překladatelka a novinářka Petruška Šustrová. Ruští písničkáři budou představeni jak prostřednictvím komponovaného večera básníka Norberta Holuba, tak koncertu Milana Dvořáka, který zazpívá české překlady písní od Bulata Okudžavy. „Nechceme se pouze zaměřovat na špatný stav lidských práv v představovaných zemích, ale přiblížit návštěvníkům také to pozitivní, co mohou dané země nabídnout – kulturu a výjimečné osobnosti,“ říká Jan Klement z Amnesty International.

Témata domácí i "vzdálená"

Spojením kulturního programu s besedou o současné politické situaci je i Makedonský večer. Během něho jeho hosté ochutnají speciality tradiční kuchyně, naučí se lidové makedonské tance, poslechnou si národní písně a budou diskutovat o situaci na Balkáně s Katerinou Dimovskou z Makedonie.

Týden lidských práv se nevyhýbá ani domácím tématům. Proto v úterý proběhne beseda se zástupkyní veřejného ochránce práv (ombudsmana) Annou Šabatovou o úloze této instituce při ochraně lidských práv v ČR. O tom, jak se žije romským ženám, budou v Knihovně Jiřího Mahena besedovat romská vypravěčka Emílie Machálková, socioložka Jiřina Šiklová a romská poradkyně Magistrátu města Brna Helena Krištofová.

Témata ze vzdálenějších zemích jsou v programu Týdne reprezentována úterní přednáškou a projekcí fotografií Hany Chalupské, která pobývala na území Ladakhu (tzv. Malého Tibetu v Indii) a seznámila se se situací v tibetském uprchlickém táboře či se záchrannými programy zaměřenými na ladackou kulturu a krajinu. Z opačné části zeměkoule pochází výstava fotografií a maleb věnovaná lidem, kteří přežili masakry obyvatel mayských vesnic v průběhu občanské války v Guatemale. Jejich autorka Kateřina Karásková se zúčastnila programu „doprovodu svědků“, který měl zajistit ochranu těch, kteří mají vypovídat v procesech proti pachatelům z řad armády a polovojenských organizací. Program bude zakončen v neděli loutkovou stínohrou „Sávitrí“ pro děti i dospělé na motivy staroindické báje.

„Návštěvníci budou mít na akcích také možnost připojit svůj podpis k dopisům na podporu obětí porušování lidských práv nebo si koupit benefiční předměty z dílny v Pobytovém středisku v Zastávce. Nemusí se tedy omezit jen na pasivní přijímání informací o problémech ve světě, ale mohou také sami přispět k jejich nápravě,“ komentuje doprovodný program festivalu Jiří Koželouh z Nesehnutí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz