Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Dawn: Země po oteplení neuživí víc než 500 milionů lidí, tvrdí Lovelock

1. 12. 2006
Hugo Charvát [EcoMonitor] -


Planeta Země trpí horečkou a její teplota by mohla vzrůst až o osm stupňů Celsia. Některé oblasti by se tak staly zcela neobyvatelnými a miliardy lidí by byly ohroženy změnami klimatu, prohlásil v úterý kontroverzní britský vědec James Lovelock, píše indický deník The Dawn.

James Lovelock se proslavil teorií o tom, že planeta Země funguje jako jeden živoucí organismus, mnoho ochránců životního prostředí ale odradil tím, jak mohutně podporuje jadernou energetiku. Podle jeho poslední teorie by Země při tak vysokém oteplení neuživila více než desetinu z dnešních šesti miliard lidí. „Všichni nejsme odsouzeni. Přestože obrovské množství lidí zemře, lidstvo jako druh přežije,“ prohlásil Lovelock na tiskové konferenci. „Horké klima však neuživí o moc více než 500 milionů lidí.“ Podle jeho teorie je Gaia planetární bytostí, jejíž hlavní snahou je udržovat všechny složky přírody v rovnováze. Lidé v moderní době narušili globální ekologickou rovnováhu a Gaia na to reagovala spuštěním procesů, které povedou k eliminaci této hrozby. „Tato zpětná vazba se již začíná projevovat a brzy budou její dopady daleko silnější než působení oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů, které vypouští průmysl,“ dodal Lovelock.

Podle vědců jsou příčinou klimatických změn emise oxidu uhličitého a dalších plynů pocházejících ze spalování fosilních paliv, a to především v energetice a v dopravě. Na konci století by teplota mohla vzrůst až o šest stupňů, což by kromě jiného přineslo i extrémní počasí a častější záplavy, ale následně také hladomor a pravděpodobně i vlny násilí. Podle vědců by však včasná akce mohla pomoci zastavit nárůst koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře. Ta by pak dosáhla maximálně 450 ppm, což odpovídá růstu průměrné teploty zhruba o 2 °C oproti době před počátkem průmyslového věku, píše deník The Dawn.

Podle Jamese Lovelocka by však teplota měla vzrůst o 8 °C, a to nikoli kvůli vypouštění emisí. Snaha o odvrácení změn je proto podle něj sice chvályhodná, nicméně odsouzená k neúspěchu. „Je to podobné, jako když vám selžou ledviny a můžete začít chodit na dialýzu. A kdo by nechodil, když jedinou alternativou je smrt. A podobně bychom měli nahlížet i na snižování emisí skleníkových plynů,“ říká Lovelock. „Ale nezapomínejme, že si pouze kupujeme čas, nic víc. Problémy totiž nadále trvají,“ dodává.

Podle článku Jeremyho Lovella The Dawn 29. 11. 2006.
Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz