Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival FORTfilm proběhne v Terezíně pouze v jednom dni - 21. srpna

11. 8. 2004 - PRAHA [Econnect]

Původně pětidenní festival FORTfilm, který měl v Terezíně proběhnout ve dnech 18. až 22. srpna 2004 musí být z technických důvodů realizován pouze v průběhu jednoho dne - 21.srpna 2004. Minulý týden to oznámili jeho pořadatelé ze sdružení M.E.C.C.A. – Středoevropské kolonie současného umění. Vzniklé problémy se rozhodli řešit alespoň jedním dnem, ve kterém se odehraje výběr z původně plánovaného programu. Návštěvníci budou moci shlédnout dokumentární filmy Amnesty International, dokument o okupaci v roce 1968 či film Ucho, divadelní představení Pan Theodor Mundstock, vernisáž výstavy Tři O a dalších pět výstav, či se zúčastnit Garden party. Naplánovaný 3. ročník festivalu souvislostí Fortfilm v původním rozsahu chce M.E.C.C.A. realizovat příští rok.

Technický problém – znemožnění odběru elektrické energie se snažili pořadatelé až do poslední chvíle vyřešit. Podle ředitelky festivalu Táni Podlesné jde o delší dobu trvající spor s městem Terezín: „Starosta města nechal neoprávněně odpojit elektřinu v objektech, které má M.E.C.C.A. v pronájmu, a kde se měly kulturní akce festivalu uskutečnit. Až do poslední chvíle jsme se snažili problém vyřešit, s městem se nám však nepodařilo dohodnout. Touto situací jsme nyní zcela rozčarováni.“ Festival postihly také finanční problémy, proto nebylo možné zajistit pronájem náhradního zdroje elektřiny. „Naším rozhodnutím zkrátit festival chceme minimalizovat rizika případného neúspěchu. Celý projekt, který má propracoavnou dramaturgii a nad jehož vymýšlením jsme strávili nějaký čas, si necháváme na příští rok,“ říká ředitelka Podlesná.

Dva Terezínské objekty – Kavalír a zbrojnici v Žižkových kasárnách si M.E.C.C.A. pronajala od minulé starostky, která byla jejich aktivitám nakloněna. Po příchodu nového starosty Horníčka před dvěma lety však začaly problémy. „Jaké jsou hlavní příčiny toho, proč nyní město alternativním kulturním aktivitám nepřeje, je těžké říci,“ říká Táňa Podlesná. V nedávno odvysílaném pořadu ČT1 Reportéři ČT (26.7.2004), který se problému v Terezíně věnoval, starosta uvedl svoji představu vytvořit z Terezína universitní město. Oficiální kroky však v tomto směru zatím nebyly podniknuty.

Vybraný jeden den 21. srpen nabídne několik dokumentárních filmů Amnesty International, který je partnerem festivalu. Budou to například filmy Kolumbie – skrytá tragédie, Kolumbie – špinavá válka, Pláč Freetownu, AI bojuje za lidská práva. Návštěvníci budou moci shlédnout také známý Kachyňův film Ucho - z roku 1970 ovšem uvedený do kin až v roce 1990, nebo hodinový dokument „7 dní“ natočený v průběhu prvního okupačního týdne v roce 1968, tajně dopravený do Kanady a zde teprve zpracovaný. Následovat bude diskuse na téma 21. srpen 1968.

Připraveno je dále divadelní představení Pan Theodor Mundstock a vernisáž výstavy Tři O: Osvobození okupace Odchod – výstava více než 100 fotografií z let 1945, 1968 a 1991– 92 zachycující přítomnost Sovětských vojsk v bývalém Československu.

Na večer je plánována Garden party v klubu Kavalír. Zde si také můžete prohlédnout další výstavy: Odlišné osobnosti o společné budoucnosti – devadesát sedm portrétních fotografií doplněných o výpovědi portrétovaných; Izrael necenzurován – výstava současného izraelského plakátu; project Flag – izraelský designer vybídne každého k navržení nové vlajky pro svou zemi, která reflektuje jeho názor na ni. Vlajka se pak stane součástí výstavy. Kolekce „Potřeby totality představí předměty každodenní potřeby z období totality a výstava Tak blízko, tak daleko nabídne kolekci fotografií Jindřicha Štreita z Čečenska a Ingušska z roku 2003.

Slavnostní zahájení za účasti prezidenta festivalu Tomáše Töpfera a dalších hostů proběhne v kinosálu Muzea ghetta ve 14 hodin. Podle ředitelky festivalu by se i na zkráceném festivalu mělo objevit 80% pozvaných hostů na celý původní festival.



Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz