Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tuňákům ze Středozemního moře svitla naděje

29. 11. 2006 - PRAHA/ŘÍM [Ekolist]

-foto: www.oceana.org-
-foto: www.oceana.org-
Největší japonské a evropské velkoobchody hrozí bojkotem středomořských rybářských společností. Tuňák obecný se totiž kvůli intenzivnímu lovu v oblasti Středozemního moře ocitl na pokraji vyhynutí. Řada evropských restaurací kvůli tomu už přestalo středomořského tuňáka servírovat.

Syrové maso tuňáka obecného (Thunnus thynnus) je v Japonsku velmi ceněnou pochoutkou v pokrmech sushi a sašimi. Takzvané sushi bary však postupně začali navštěvovat i movitější evropští zákazníci. Jejich počet v posledních deseti letech stále stoupá.

Jeden z největších japonských obchodní řetězec Seiyu, s obratem 4,5 milionu eur a 211 obchody, se počátkem listopadu připojil k akci vyhlášené Světovým fondem pro divokou přírodu (WWF) a dobrovolně zastavil nákupy tuňáka s namodralými ploutvemi. „Téma tuňáka obecného z oblasti Středozemního moře považujeme za velmi důležité,“ prohlásil Kazunari Take, manažer pro firemní sociální odpovědnost. „Bedlivě sledujeme situaci a budeme jednat odpovědně, jak se sluší pro pozici lídra průmyslu.“

Prostřednictvím sociální odpovědnosti firmy Seiyu obhajuje příspěvek inteligentního obchodního jednání k udržitelné společnosti a planetě. „Proces obchodování musí mít perspektivu dlouhodobého zachování životního prostředí ve světě,“ dodává Take.

Ve Velké Británii přestal podávat tuňáka obecného jako přímou odpověď na kritickou situaci řetěz sushi restaurací Moshi Moshi. „Nahradili jsme ho jinými druhy tuňáka, například žlutoploutvým (Thunnus albacares), křídlatým (Thunnus alalunga) či tuňákem velkookým (Thunnus obesus), takže milovníků sushi zatím neubylo,“ řekla Caroline Bennett, zakladatelka a majitelka řetězce.

Stejně reagovala i restaurace Memento ve španělském Madridu. „Carpaccio z modroploutvého tuňáka patřilo v našem podniku k nejoblíbenějším, ale přesto jsem jej z jídelního lístku odstranila,“ říká Karen Bell, majitelka restaurace. „Silně podporujeme zachování tohoto významného druhu.“

„Zákazníci nechtějí jíst nelegálně ulovenou a ohroženou rybu,“ vysvětluje Arata Izawa, vedoucí kanceláře WWF v Japonsku pro mořské věci. „Odpovědní zákazníci nemají na vybranou, pokud chtějí, aby tuňák obecný měl aspoň malou šanci na přežití, přestanou jej žádat,“ dodává sebejistě Izawa.

Tuňák obecný je teplokrevná ryba, má lepší zrychlení než Porsche a za život uplave tisíce kilometrů.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)



Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz