Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Alternativa přivítá umělce ze čtyř světadílů

28. 11. 2006 - PRAHA [Econnect/Unijazz]

Avantgardní legenda Univers Zero, proslulý hráč na teremin Eric Ross či japonští experimentální hudebníci – to vše společně s dalšími vystoupeními, besedami pro veřejnost a výstavou bude ke shlédnutí na 14. ročníku festivalu Alternativa. Festival potrvá od pátku 1. 12. do soboty 9. 12 a připravilo ho občanské sdružení Unijazz.

„Alternativa je jedním z nejrozsáhlejších a nejvýznamnějších evropských festivalů zaměřených na alternativní hudební žánry. Chceme veřejnosti nabídnout trochu jiný pohled na dění na hudební scéně – na festivalu se objeví hudební legendy, underground, experimentální projekty a podobně. Ve výběru účinkujících souborů či projektů je kladen důraz především na osobitost jejich uměleckého vyjádření,“ uvedl předseda sdružení Čestmír Huňát.

Hned první večer se v divadle Archa představí legendární skupina z hnutí Rock In Oposition, belgičtí Univers Zero. I přesto, že skupina Univers Zero vznikla na přelomu 70. a 80. let, stále zůstává špičkovou kapelou, která má posluchačům co nabídnout. Jak pro její originální propojení precizních komorních partů s ostrou a výraznou rockovou rytmikou, tak i díky tomu, že se stále dokáže vyhnout zavedeným klišé a laciným pompézním prvkům.

„Univers Zero patří mezi nejznámější avantgardní soubory a u nás měl vystoupit poprvé už v roce 1980,“ řekla programová ředitelka festivalu Jana Černá.

Druhý den se v divadle Archa představí francouzská skupina Soixante Étages, která byla začátkem 90. let americkou kritikou považována za významnou noisovou skupinu a francouzskou kritikou zase za zakladatele post-rocku. Některé jejich opusy jsou tvrdými rockovými nářezy, jiné zase spíše abstraktními hudebními kolážemi. A mnohdy se to propojuje.

Trio Pateras/Baxter/Brown z Austrálie hraje jakousi „objevnou“ akustickou hudbu, přičemž využívá různé kompoziční postupy k vytvoření plynulé a dynamické struktury a zvuku. Trio se zformovalo v roce 2002 v Melbourne pod vedením Anthonyho Paterase, který hraje na preparované piano a elektroniku. Inspiruje je společná touha probádat krajní možnosti a způsoby hry na obvyklé akustické nástroje v kontextu improvizace.

A na závěr vystoupí naprosto originální zpěvačka přirovnávaná k Tomu Waitsovi, američanka Sandy Dillon, která zde bude prezentovat svou poslední desku Pull The Strings. Třetího prosince uslyšíme průnik křehké akustické hudby v podání Ireny a Vojtěcha Havlových do světa experimentální elektroniky projektu Kora et le Mechanix. Tento společný projekt je připravený speciálně pro festival Alternativa 2006.

Dále zde vystoupí světově známý hráč na teremin, jeden z prvních elektronických nástrojů, američan Eric Ross. The New York Times nazval jeho hudbu „unikátní směsí klasické vážné hudby, jazzu, serialismu a avantgardy“. Na teremin začal Eric Ross hrát v roce 1975 a účinkoval v rádiích, filmech i televizi. Zkomponoval také „Overturu pro 14 tereminů“ hrajících současně. Na 1. mezinárodním festivalu tereminu přednášel jako nejvyšší autorita a je považován za největšího odborníka na dílo posledního žáka France Liszta Frederica V. Riesberga.

„Eric Ross byl osobním přítelem vynálezce syntetizátoru Roberta Mooga a vynikající hráčky na teremin Clary Rockmorové. V roce 1991 se v New Yorku setkal s vynálezcem tereminu profesorem Lvem Sergejevičem Tereminem a osobně mu na teremin zahrál,“ řekla Jana Černá.

V pondělí se festival přesune do Paláce Akropolis, kde 4. prosince vystoupí představitelé japonské alternativní scény. S použitím neobvyklé techniky a preparace změní běžné nástroje ve svých rukou Charlotta Hug a Frédéric Blondy v úterý pátého prosince. Ve středu se festival opět přesune a to do břevnovského Kaštanu. Kromě zahraničních účastníků a předních domácích souborů alternativní scény se v rámci festivalu na pravidelné soutěžní přehlídce Malá Alternativa představí nadějné začínající domácí skupiny a projekty různých žánrů.

Poslední večer festivalu bude patřit 5. výročí vydavatelství Guerilla Records. Guerilla Records Louny je nekompromisně nezávislé hudební vydavatelství, které se snaží zachytit hudbu, jejíž kořeny tkví v tzv. undergroundu - tak, jak ho vnímá kulturní establishment - a ukazuje se, že v každé době a jakémkoli systému.

Vystoupí kultovní český postindustrial Do Shaska!, Pavel Zajíček a přátelé z DG 307, Radost, Libor Krejcar and Flowers, BBP, Skrytý půvab byrokracie, Kvartet Dr. Konopného a Radomil Uhlíř, Ivan Magor Jirous, Jiří Imlauf, J. H. Krchovský, Jaroslav Erik Frič a Josef Klíč, Vratislav Brabenec + Joe Karafiát, Stolní Společnost a koncert uzavře Umělá hmota II. v sestavě z roku 1973.

Díky festivalu Alternativa se v minulosti české publikum dočkalo třeba vystoupení saxofonisty Johna Zorna, zakladatele skupiny Pere Ubu Davida Thomase, britských Test Dept., slovinských Laibach, francouzských Art Zoyd a kultovní skupiny Magma v čele s bubeníkem Christianem Vanderem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz