Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sperma pro náměstka - výzva k bezpečnější chemické politice

27. 11. 2006 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

-Aktivisté Greenpeace předávají lahvičky se vzorky spermií náměstkovi ministra životního prostředí Karlu Bláhovi. Foto Greenpeace/Václav Vašků-
-Aktivisté Greenpeace předávají lahvičky se vzorky spermií náměstkovi ministra životního prostředí Karlu Bláhovi. Foto Greenpeace/Václav Vašků-
Kritika postoje ministerstva životního prostředí a podpora povinné náhrady toxických látek v průmyslu byly důvodem dnešního hapeningu Greenpeace. Aktivisté v kostýmech zdravotních sester a pracovníka pohřebního ústavu předali náměstkovi ministra životního prostředí Karlu Bláhovi vzorky spermií. Greenpeace požaduje, aby se ministerstvo nestavělo proti přísnější verzi evropské chemické politiky REACH.

Aktivisté upozorňují, že podle vědeckých studií je pokles počtu spermií v ejakulátu za posledních padesát let dramatický a počet neplodných párů se od 60. let více než zdvojnásobil. To je do značné míry způsobeno chemickou zátěží.

Pro omezení úniků toxických látek do prostředí vzniká společná evropská politika, tzv. REACH. Evropský parlament prosazuje princip substituce, tedy povinnou náhradu toxických látek, k nimž tato náhrada existuje. Princip povinné náhrady v minulých týdnech podpořily čelné evropské lékařské asociace, když vydaly nové memorandum k předloňské Pařížské výzvě (již podepsaly dva milióny evropských lékařů), a postavila se za něj například i stavební firma Skanska.

Greenpeace kritizuje, že náměstek Karel Bláha hájí problematické principy kontroly a stanovení „bezpečných dávek“ toxických látek, tedy verzi REACH bez principu substituce. „Povinná náhrada toxických látek bezpečnějšími alternativami je nejjednodušším a nejlogičtějším způsobem, jak snížit zamoření životního prostředí. Toto znečištění mimo jiné negativně ovlivňuje lidskou reprodukci. Vědecké studie ukazují prudký pokles životaschopnosti i počtu spermií během posledních desetiletí. Náměstek Bláha zohledňuje především stanovisko velmi dobře organizované chemické lobby,“ říká vedoucí toxické kampaně Greenpeace Jan Freidinger.

Souběžně byl premiéru Topolánkovi odeslán otevřený dopis s výzvou, aby se zapojil do rozhodování o českém postoji k evropské chemické politice. "Vážený pane premiére, jako předseda vlády jste to právě Vy, kdo nakonec ponese politickou zodpovědnost za dalekosáhlé důsledky výsledného rozhodnutí. Tato odpovědnost platí bez ohledu na rádoby „neutrální“ jednání v mezirezortní komisi, na nichž ve skutečnosti docházejí sluchu pouze stanoviska chemického průmyslu," sděluje v dopise ředitel české pobočky Greenpeace Jiří Tutter.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz