Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ženské hlasy pomůžou ženským obětem domácího násilí

24. 11. 2006 - BRNO [Econnect]

Lenka Dusilová, Markéta Irglová, Nina Hynes, Radůza, Silvia Olivares, Šina a Maria Doyle Kennedy: ty všechny se rozhodly pomoci ženám – obětem domácího násilí. České i zahraniční zpěvačky poskytly po písničce pro benefiční kompilaci nazvanou Pro Helenu, která pomůže získat finanční prostředky pro brněnský azylový dům pro ženy v tísni. CD bude slavnostně pokřtěno dnes, tedy v podvečer Mezinárodního dne proti násilí na ženách, od 19 hodin v brněnské hospůdce Na cestě. A k ženským hlasům se připojí i hlas mužský – součástí večera bude i koncert kytaristy Petra Rímského, písničkáře, v jehož projevu se kromě folku mísí zejména prvky šansonu a blues.

Hostem večera bude také Kamila Velikovská, autorka knihy "Svobodná, i když za mřížemi", která představí svůj příběh oběti domácího násilí, který skončil vraždou násilníka a rozsudkem osmi let odnětí svobody pro paní Velikovskou.

25. listopad byl vyhlášen Mezinárodním dnem boje proti násilí na ženách v prosinci 1999. Neoficiálně byl tento den slaven již od roku 1981, kdy byl takto vyhlášen ženskými organizacemi v Kolumbii na památku sester Patrie, Minervy a Marie Teresy Mirabalových, politických aktivistek v Dominikánské republice, zavražděných roku 1960 na pokyn dominikánského diktátora Rafaela Trujilla. V České republice se poprvé tento den "slavil" v roce 1995.

V Brně se letos již tradičně spojilo několik nevládních neziskových organizací, aby připomnělo problém domácího násilí ve společnosti. Organizaci Liga lidských práv provozující Poradnu pro ženy v tísni, sdružení Magdalenium, Nezávislé sociálně-ekologické hnutí Nesehnutí a brněnskou pobočku Amnesty International spojuje zájem o ženskou problematiku a konkrétně i problematiku domácího násilí.

Právě ženám, které se domácí násilí rozhodly řešit, musely opustit své domovy a v tuto chvíli žijí v azylovém zařízení Helena provozovaném občanským sdružením Magdalenium, je věnován výtěžek letošního benefičního CD pro Helenu, na které přispěla řada českých i zahraničních zpěvaček bez nároku na honorář. Na albu zní hudba v češtině, slovenštině, angličtině a polštině, je zpívaná hlasy z České republiky, Irska, Slovenska a Itálie. CD je možné zakoupit za benefičních 250 korun na slavnostním křtu, u všech pořádajících organizací a na dalších distribučních místech.

Pro Helenu

Co je azylový dům Helena? Občanské sdružení Magdalenium poskytuje krizová lůžka a pobytový program, tedy ubytování v azylovém domě s utajenou adresou. Program zahrnuje komplexní poradenství pro ženy v obtížných životních situacích. Služby jsou určeny ženám – obětem domácího násilí, v případě potřeby i jejich dětem. Cílem je zajistit klientkám a jejich dětem bezpečné místo a vytvořit podpůrný prostor pro jejich psychickou i fyzickou stabilizaci.

Krizový pobyt nabízí krizové lůžko, vstupní psychologickou konzultaci a stabilizační pomoc v krizové situaci. Klientky pobytového programu, případně jejich děti, mohou využívat právní konzultace zaměřené na trestní a rodinné právo, zastupování při soudním jednání, psychologickou pomoc formou individuálních sezení i skupinové terapie, sociální poradenství, též zajištění doprovodu sociální pracovnicí k soudnímu jednání, lékařskému ošetření a podobně.

Program tak podporuje sebevědomí a samostatnost klientek, nabízí nácvik komunikačních dovedností s možností metody videotréninku a je možné zprostředkování kontaktu a spolupráce s institucemi státního i nestátního sektoru - orgány sociálně-právní ochrany dětí, policií a podobně. Doplňková pomoc zahrnuje materiální výpomoc ze šatníku, zprostředkování volnočasových aktivit v rámci i mimo zařízení, možnost výuky a práce na PC s přístupem k internetu a jedenkrát týdně kroužek pro děti.

Zařízení Helena funguje celoročně, k dispozici je pět pokojů pro klienty s kapacitou deseti lůžek.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz