Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Chytré domy nám pomohou adaptovat se na změny klimatu

21. 11. 2006 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

-ilustrační foto-
-ilustrační foto-
Inteligentní budovy, které spotřebovávají odpad a samy se zásobují energií, by Británii pomohly čelit šoku z globálního oteplování, tvrdí Sir David King, hlavní vědecký poradce britské vlády. Podle něj je nezbytné, aby se veřejnost připravila na změnu, napsal Guardian.

Britský Institut pro výzkum veřejné politiky (IPPR) považovaný za Blairův think-tank v neděli uveřejnil zprávu vyzývající Británii, aby se stala zemí "bez odpadu". To znamená zemí, ve které je veškerý odpad recyklován nebo znovu využíván namísto skládkování. Oznámil také, že na zboží určené k jednorázovému použití by měly být uvaleny speciální daně, aby lidé raději kupovali věci s delší životností. Institut rovněž doporučil, aby se lidé naučili věci opravovat a používat znovu místo toho, aby je vyhodili. Zároveň by se mělo tlačit na výrobce, aby vyráběli trvanlivější produkty, které se mohou používat opakovaně.

IPPR také navrhuje, že by úřady vybíraly peníze za netříděný odpad, který lidé vyhodí. Britové každoročně vyhodí víc než 300 milionů tun odpadu, ale vytřídí pouze necelou polovinu z tohoto množství. "Čím dál více se z nás stává společnost věcí na jedno použití, která je odkázaná na levné, jednorázové a těžko recyklovatelné zboží," řekl Nick Pearce, ředitel IPPR. "Výrobci by měli mít větší zodpovědnost za celou dobu životnosti produktu," dodal. Ve studii IPPR se dále píše, že Dánsko, Švédsko i Belgie již daně na jednorázové výrobky zavedly.

Sir David King pro Guardian uvedl, že se Británie musí začít připravovat na významné změny, které přijdou s globálním oteplováním: teplejší léta i vlhčí zimy. Například bude nutné ponechávat nezastavěné záplavové oblasti, protože povodně budou stále častější. Také je podle něj třeba stavět mnohem chytřeji. Budovy budoucnosti by měly být spíše bezdrátové než plné všech elektrických vymožeností dnešního typického domova či kanceláře. Všechnu energii by pak měly získávat ze svého okolí, to znamená využívat geotermální, větrné a solární zdroje. Domy by měly být osvětleny denním světlem díky "světlovodům" - otvorům ve střeše umožňujícím prostup světla do místností. A odpad vyprodukovaný v budovách by se měl likvidovat přímo na místě.

"Adaptace je stejně důležitá jako zmírňování," říká o klimatických změnách Sir David King a dodává, že máme jen malou šanci se nebezpečné změně klimatu vyhnout. Následujících třicet let bychom se podle něj tedy měli adaptovat a připravovat, napsal The Observer.

Podle článku Gaby Hinsliffové v Guardian ze dne 19. 11. 2006


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz