Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení Ekoton vrací na sídliště ovocné stromy

21. 11. 2006 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ [Econnect]

Přestože někde mizí staré a krajové odrůdy ovocných stromů ze sadů, stromořadí nebo volné krajiny, jinde, například na sídlišti uprostřed města, naopak mohou přibývat. Díky spolupráci občanského sdružení Ekoton a odboru životního prostředí se tak děje právě v Uherském Hradišti.

Znáte sídliště Mojmír I., známější pod přízviskem Starý Mojmír? Když projdete “myší dírou” u vlakového nádraží a jdete směrem k nemocnici, nemůžete minout toto sídliště z 50. let minulého století. Pěkné bytové domy, travnatá hřiště, množství zeleně - zkrátka sídliště, pravděpodobně s nejpěknějším životním prostředím v Uherském Hradišti po architektonické i krajinářské stránce. Pokud máte rádi stromy, tak zde najdete několik zajímavostí. Například mezi ulicí Prokopa Holého a Jana Žižky kvetou na jaře sakury, původem z Japonska. Na travnatých hřištích jsou zase stromořadí ovocných stromů, z nichž například jabloň jadernička moravská se řadí mezi místní krajové odrůdy ovocných stromů.

V posledních letech je ze strany Městského úřadu, odboru životního prostředí, realizována koncepce postupné obnovy stromů z důvodů jejich stáří a špatného zdravotního stavu (vnitřní hniloba, houbové choroby) a možného ohrožení zdraví obyvatel. Obnova stromů na sídlišti probíhá postupně a citlivě. Důvody jsou nejen estetické, ale především ekologické, protože jsou útočištěm ptáků a hmyzu. Na sídlišti je možné pozorovat strakapouda velký, brhlíka lesního, šoupálka dlouhoprstého, v zimě se zde stahují zvonek zelený, čížek lesní, dlask tlustozobý apod. Proto jsou sice vysazovány nové dřeviny, ale zároveň ponechávány některé starší z výše uvedených důvodů.

Po domluvě s odborem životního prostředí Města Uherské Hradiště byla obnova zeleně rozšířena o další nápad – výsadbu dřevin se zapojením veřejnosti. Vybrány byly především staré a krajové odrůdy ovocných dřevin a původní nebo již dávno zdomácnělé druhy divokých druhů stromů. Hlavním kritériem výběru bylo to, zda jsou jedlé za syrového stavu nebo po tepelném zpracování. Dne 4. listopadu, i přes nepřízeň počasí, se podařilo členům občanského sdružení Ekoton (e-mail: ekoton@seznam.cz) a dobrovolníkům z řad místních obyvatel, se podařilo vysadit přes 30 nových stromů a keřů na místa, kde v minulosti již stromy rostly.

Byly vysazeny například jeřáby oskeruše, jabloně jaderničky moravské, mišpule obecné, kdouloně obecné, morušovníky bílé a černé, dříny obecné, durancie, hrušně polničky aj. Sazenice stromků a keřů dodal pan Radim Pešek, pěstitel starých a krajových odrůd. Jeho školka hospodaří v Bílých Karpatech přírodě přátelskými tradičními postupy a zaměřuje se na pěstování starých, nové i méně známé odrůdy ovocných dřevin i vzácnějších divokých bělokarpatských dřevin.

Doufáme, že tato výsadba přispěje ke zkvalitnění životního prostředí na sídlišti a ve městě vůbec. Také splní cíle ekologické výchovy prostřednictvím doplnění výsadby dvě lavičky a dva informační panely, které obyvatele seznámí s významem a využitím ovocných dřevin nebo budou podrobněji popisovat některé méně známé druhy dřevin. Lidé budou mít možnost pozorovat ptáky a dřeviny v květu nebo následně ochutnat jejich plody, nasbírat na buchty, vylisovat mošt, možností je celá řada. Ne všichni obyvatelé mají k výsadbě pozitivní přístup. Členové již vyslechli názory některých, že “z toho je jen bordel a pak na to lítají vrany” nebo že mají sázet smrky.


Barbora Duží

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Barbora Duží

Externí redaktorka Econnectu. Pracuje ve vzdělávacím a informačním středisku Bílé Karpaty, kde se věnuje ekologické výchově a poradenství.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz