Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

České panenky UNICEF už zajistily očkování skoro 6000 dětí

20. 11. 2006 - PRAHA [Radio Praha / UNICEF]

Česká verze projektu Adoptuj panenku a zachráníš život pomohla od roku 2002 do loňska téměř 6000 dětí z rozvojových zemí. Na očkování proti šesti smrtelným dětským chorobám přispěli Češi přes 3,5 milionu korun, řekla novinářům ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba. Stačilo, když si zájemci koupili hadrovou panenku za 600 korun. Právě tolik stojí základní balíček vakcín pro jedno dítě.

Panenky lze koupit v prodejnách IKEA nebo na webových stránkách www.unicef.cz. Panenky vyrábí děti a dobrovolníci z celé České republiky.

Například na Moravě se k projektu připojilo několik základních a mateřských škol i domovy důchodců a jednotlivci. Panenky vyrábí čtvrtým rokem i známé osobnosti. Projektu se zúčastnili například zpěváci Lucie Bílá a Karel Gott, herci Bolek Polívka a Jiřina Jirásková či spisovatel Michal Viewegh. Figurky slavných tvůrců se každoročně vydraží za desítky tisíc korun, doplnila jedna z patronek projektu návrhářka Liběna Rochová.

Každá panenka dostane po zhotovení rodný list se jménem, zemí původu, datem narození a adresou tvůrce. "Chodí panenky nejrůznější, děti mají velkou fantazii. Dokonce se dají vypozorovat nejrůznější vlny. Před dvěma třemi lety chodili samí Harry Potterové či čarodějové," podotkla Gomba.

Panenku může vytvořit každý, například žáci základních škol, kteří budou moci při výrobě panenek a panáčků v předmětech výtvarné nebo pracovní výchovy rozvíjet svoje tvořivé schopnosti a dovednosti a zároveň prohlubovat znalosti zeměpisu a historie, včetně rozvoje sociálního cítění i schopnosti empatie. Žáci a studenti výtvarných škol zase při tvorbě panenky mohou uplatnit již získané znalosti a dovednosti. Výrobou panenky ale projektu mohou pomoci všichni, kdo chtějí tímto způsobem přispět k záchraně dětí v rozvojových zemích.

Projekt Českého výboru pro UNICEF Panenka - "Adoptuj panenku a zachráníš dítě" = je zaměřen na podporu očkovacích programů UNICEF, jejichž zásluhou se každoročně podaří v rozvojových zemích zachránit před smrtí z důvodu dětských smrtelných chorob téměř 3 miliony dětí do 5 let věku. Záchrana 3 milionů dětí ročně znamená obrovský úspěch, a to nejen činnosti UNICEF, ale i jeho příznivců z celého světa, bez jejichž finančních darů a příspěvků by nebylo možné očkovací programy uskutečňovat. "Toto úsilí je však zapotřebí ještě zdvojnásobit, protože zmíněné 3 miliony zachráněných dětí tvoří přibližně polovinu všech dětí, které je třeba ročně očkováním imunizovat," uvádí UNICEF.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz