Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kdo je zfetovaný? Premiér, technaři nebo novináři?

5. 8. 2004 - Tomáš Tetiva

Klíčovým momentem v kultovním filmu Easy Rider je scéna, kdy Jack Nicholson sedí v noci u ohně kdesi na americkém Jihu s Peterem Fondou a Denisem Hopperem a mluví o jejich střetu s místními vesničany. „Oni nemají strach z vás, ale z toho, že představujete svobodu. A klidně vás zabijí, jen aby dokázali že oni opravdu svobodní jsou,“ říká Jack Nicholson v roli právníka Georga Hansona. Tuto působivou scénu lze i metaforicky vztáhnout na dění týkající se technoparty CzechTek, kterou v úterý 3. srpna na příkaz dosavadního ministra vnitra a dnešního premiéra Stanislava Grosse rozehnala zhruba tisícovka těžkooděných policistů.

Nad reakcí establishmentu zůstává rozum stát. Poslat tisícovku těžkooděných policistů vyzbrojených obušky, slzným plynem a se zálohou vodních děl na hrstku lidí je absurdní a nepochopitelné. Policejní manévry proti davu mladých lidí, kteří se sjedou z celé Evropy a spontánně se baví, byť při tom zřejmě protiprávně pošlapou cizí louku, jsou prostě nemorální a jen zrcadlí hluboce zakořeněnou touhu státní moci zatočit se vším, co příliš zavání svobodou, spontánností a nepoddajností.

Demagogie celého policejního zásahu v předvečer Grossova nástupu do funkce premiéra je navíc naprosto zřetelná. Zjevně nešlo o nic jiného, než o trapné populistické gesto zalíbit se „spravedlivě rozhořčeným spoluobčanům“, kterým zřejmě připadá existence jiných subkultur a jiného životního stylu příliš děsivá, než aby ji dokázali akceptovat. Jako kdyby bylo málo opravdu závažných problémů, které by měl ministr vnitra a premiér řešit.

Příliš neobstojí ani argumenty o dopadech technoparty na životní prostředí. Ve srovnání se starými ekologickými zátěžemi, které můžeme třeba najít nedaleko Prahy v areálu a okolí chemického závodu Spolana Neratovice a na dalších místech, představují takřka nic. Pokud už tedy chce establishment začít věci řešit opravdu nově a radikálně, ať tedy postaví před soud všechny šéfy firem, které nás ohrožují na životě, a potom ať zahájí přestupkové řízení s organizátory technoparty, je-li jeho touha po spravedlnosti opravdová.

Všechny spory o legalitu technoparty a oprávněnost policejního zásahu zcela ponechávají stranou smysl a poselství celé akce, které bychom však v žádném případě neměli přehlédnout. Důležité přece je, že existují lidé, kteří jsou natolik nadšení a svým způsobem stateční, že dokážou podobnou akci zorganizovat a účastnit se jí. Je přece velmi pozitivní, že se alespoň část mladé generace nebojí jít do střetu s autoritami, že má odvahu riskovat, a že to všechno navíc nedělá pro peníze, ale kvůli kulturnímu zážitku! Tento postoj by se neměl kriminalizovat – je to projev životaschopnosti zdravého jádra společnosti.

Možná nejpodstatnější je fakt, že podobné akce jsou nádhernou erupcí energie, spontánnosti a čisté radosti. V krystalicky čisté podobě tam najdete to, co na akcích postavených na komerčním půdorysu obvykle chybí – více lidskosti a přirozené pospolitosti, která se jinak často ztrácí pod nánosem byznysu a marketingu. A jestli toto není skutečně cenné a nezaslouží si naši úctu a pozornost, pak již nevím, kvůli čemu jinému by se vlastně lidé měli setkávat.

To, co je naopak děsivé, je nepochopení těchto elementárních věcí a rigidní důraz na dodržování zákonů. Jestliže právník Tomáš Sokol prohlásí do Lidových novin, že policie měla účastníky technoparty vyhnat, i kdyby těch 15 tisíc lidí měla rozjezdit tanky, tak z toho jde opravdu mráz po zádech. Pokud toto prohlásí renomovaný právník a bývalý ministr, tak je to skutečně závažné a nutí to k zamyšlení, zda je naše společnost úplně v pořádku.

Smutné je, že podobná dikce, byť ne tak vyhroceně agresivní, se objevila ve většině médií, která o technoparty referovala. Stejně tak zavádějící byl často i výběr fotografií a výrazy typu „feťáci“ a „opilci“, které pouze nepříjemně připomínají bolševickou praxi o diskreditaci undergroundu za normalizace. Pokud to tedy myslíme s otevřenou společností, demokracií a úctou k menšinám vážně, měli bychom se pokusit podobné postoje změnit. Stěží se něco změní, jestliže média nebudou citlivě reagovat na dění kolem nás.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

5. 8. 2004
1. 9. 2004
8. 12. 2004
kkT6
6. 8. 2004
13. 8. 2004
20. 9. 2004

Související komentáře

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz