Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Křížková: Do situace matky v tísni se může dostat kdokoli

16. 11. 2006 - PRAHA [GITA]

Šestadvaceti dobročinných akcí se letos zúčastnila zpěvačka Hanka Křížková. Minulý týden kupříkladu zpívala na akci Matky v tísni, jejíž výtěžek pomohl jednomu z pražských azylových domů pro svobodné matky v nouzi. Křížková před koncertem onen azylový dům navštívila. „Jsou to stísněné podmínky, ale zaplaťpánbu za ně,“ řekla gitĚ.

O jaký projekt se jedná?

Magda Malá je svobodnou matkou a dobře ví, co to někdy znamená. Dostala proto před několika lety nápad založit nadaci Mater et pueri, určenou na pomoc svobodným matkám žijícím v azylových domech, a to mnohdy ve velmi stísněných podmínkách. Za tímto účelem uspořádala už tři koncerty, já jsem se zúčastnila dvou. Na zatím posledním, kde zazpívalo plno umělců, se vybralo skoro 150 tisíc korun. Vybrané finanční prostředky putují na azylový dům v Praze.

Byla jste se v azylovém domě podívat?

Ano. Matky se třemi dětmi tam žijí třeba v jedné místnosti. Oblečení suší na chodbě, vaří si v malinkaté kuchyňce. Ale zaplaťpánbu za to. Magda chce založit nový azylový dům, na který shání peníze. Ráda jí v tom, jak mohu, pomáhám. Ženy, které se dostaly do takových situací, nejsou totiž žádnými podvodnicemi. Jsou to samé slušné ženské. Na dno padly většinou tím, že na ně byli jejich manželé zlí – fyzicky či psychicky je týrali. Manželé náhle odešli a ony zůstaly samy s dětmi, bez jakýchkoli finančních prostředků, otcové většinou neplatí alimenty. Do takové situace se může dostat kdokoli z nás. Proto bychom neměli být lhostejní.

Těmto ženám by určitě alespoň z části ulehčil život institut náhradního výživného, které již schválil parlament, prezident Klaus jej ale vetoval. A to po letošních sněmovních volbách, kdy už bývalá sněmovna nemohla jeho veto přehlasovat...

Nevím, jestli by bylo nejlepší, kdyby za nezodpovědného otce platil alimenty stát... Každý rodič má mít přece zodpovědnost - nelze přece jenom dítě zplodit dítě, je nutné se o něj také starat. Spíš bych byla pro důraznější trestání otců (a samozřejmě i matek), jež výživné neplatí. Oni totiž trestání téměř nejsou. Je jednoduché na ně udělat bububu, zavřít je nebo jim napařit podmínku. To však situaci matek samoživitelek nikterak neřeší. Na takové otce bych uplatňovala přísnou exekuci.

Věnujete se i jiným dobročinným akcím. Jakým třeba?

Letos jsem se zúčastnila již šestadvaceti dobročinných akcí. Jsem za to ráda, protože to považuji za smysluplné. Z něčeho sice nájem platit musím, zvlášť když nepatřím mezi umělce beroucí horentní honoráře, na dobrovolné akce však nezapomínám. Spolupracuji kupříkladu s Kapkou naděje pomáhající vážně nemocným dětem, s dětskými domovy, s domovy důchodců či s pečovatelskými domy. S Magdou chystáme i další koncert pro její nadaci Mater et pueri – bude se konat 18. prosince v pražském Karlínském divadle.

Je podle vás charita vždy efektivní?

Vždy je od srdce. Někdy by se však mělo víc přemýšlet o jejích praktických dopadech. Vzpomínám, jak jsem zpívala na akci pro jeden z dětských domovů. Tamní paní ředitelka říkala, že se nával podobných akcí strhne vždy před Vánocemi. Že děti dostanou miliony plyšáků, které nepotřebují – zvlášť když jim je čtrnáct nebo patnáct let. Třeba potřebný počítač ale nedostanou. Svým způsobem tomu rozumím. Tak jako já pomáhám tím, čím umím – to znamená zpěvem, tak různé fabriky dávají zase „své“ naturálie. Třeba dětské domovy by však, myslím, často potřebovaly spíš peníze, za které by jejich pracovníci nakoupili to, co je skutečně potřebné.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

16. 11. 2006
20. 1. 2008
16. 11. 2006
18. 11. 2006
karel

Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz