Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologové se musejí omluvit Švarcovi za odůvodnění udělení Ropáka

15. 11. 2006 - OLOMOUC [Radio Praha / Děti Země]

-Ropák bahnomilný (Petroleus mostensis)-
-Ropák bahnomilný (Petroleus mostensis)-
Ekologické sdružení Děti Země se musí omluvit bývalému šéfu společnosti Unipetrol Pavlu Švarcovi za tvrzení, jimiž odůvodnilo udělení ceny Ropák roku 2002. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který zamítl odvolání ekologického sdružení a potvrdil dřívější rozhodnutí brněnského krajského soudu. Původně chtěl Švarc za poškození dobrého jména kromě omluvy i 100.000 korun, později od požadavku ustoupil.

Švarcovi, který nyní řídí společnost Čepro, vadila jedna formulace ekologů v odůvodnění udělení ceny. Nelichotivý titul Ropák roku mu sdružení Děti Země udělilo mimo jiné "za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže". Švarc to popřel.

„V tomto druhém odvolání argumentujeme zejména tím, že krajský soud ve svém rozsudku vůbec nezohlednil výpovědi našich svědků, kteří dokládali že se Pavel Švarc osobně angažoval na přidělení několikamiliardové zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což byl jeden z řady důvodů, za které získal za rok 2002 ropáka,“ vysvětlil celou situaci ještě před jednáním olomouckého soudu Miroslav Patrik z Dětí Země Brno.

Pavel Švarc se podle sdružení Děti Země angažoval ve prospěch použití metody sanace dioxiny napadených budov metodou BCD, a to opakovanými slovními projevy na jednání v Neratovicích v červnu 2002. Na tuto metodu přitom v té době měla v ČR licenci jen firma Sita Bohemia, takže výběrové řízení nebylo Fondem národního majetku vyhlášeno. Sdružení upozorňovalo, že přitom existovala řada jiných, patrně i levnějších a ekologicky příznivějších, metod. Sanace budov již nyní probíhá.

Anketu Ropák roku pořádají Děti Země už 13 let. Švarc je ale první, kdo kvůli jejímu udělení podal žalobu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz