Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Indický soud rozhodl vyplatit oběti bhópálské tragédie

5. 8. 2004 - PRAHA/BHÓPÁL [EcoMonitor]

Indický nejvyšší soud rozhodl, že vláda musí uvolnit peníze pro více než půl milionu obětí chemické katastrofy v Bhópálu, kteří čekají na odškodnění již dvacet let. Soudní tahanice nechávaly trpět mnoho obětí největší průmyslové katastrofy na světě, ale nakonec justice rozhodla, že peníze, deponované v Indické bance od roku 1989, musí být konečně vyplaceny.

V současnosti se na účtu uložená částka vyšplhala na 174 milionů liber. Jenže odškodnění žádá 566 876 přeživších obyvatel a příbuzných obětí bhópálské tragédie.

V prosinci 1984 unikly z továrny vyrábějící pesticidy, vlastněné společností Union Carbide v indickém Bhópálu, tuny jedovatého plynu a téměř okamžitě připravily o život 3800 obyvatel. Podle aktivistů zemřelo od té doby na nemoci způsobené únikem chemikálií na 20 000 lidí, dalších až 520 000 obyvatel města bylo zasaženo jedovatým plynem (metyl isocyanát), z nichž kolem 120 000 zůstává chronicky nemocných. Mnoho z nich trápí dýchací obtíže a pocity pálení na hrudi a v krku.

Union Carbide, nyní vlastněná Dow Chemical, vyplatila kompenzace ve výši 250 milionů liber již v roce 1986, jenže jen část z této sumy se skutečně dostala k obětem. Zbytek zůstal uložen v bance, kde se rozrostl o úroky a výdělky z peněžního obratu. Nejvyšší soudní dvůr Indie rozhodl, že bude vyplacena celá suma, která se dnes na účtu nachází, tedy 174 milionů liber. I když v rupiích je nárůst kompenzace poměrně podstatný, odškodnění představuje přibližně 300 liber na jedu osobu. V soudní při vystupovalo 36 obyvatel Bhópálu, každý jako zástupce jedné městské oblasti, kteří zažalovali stát v zastoupení za všechny oběti tehdejší chemické nehody.

„Je to pozitivní vývoj, konečně je hlas poškozených slyšet. Je to balzám na jejich zranění, ale v naší zemi je vždy rozpor mezi soudním rozhodnutím a tím jak je naplněno, takže si musíme i nadále držet palce,“ říká právní zástupce obětí Srinivasan Muralidhar. Vyplácení kompenzací v plné výši bylo zpožděno kvůli úředním problémům s tím, jak odškodnit více postižené a méně postižené. Soud rozhodl, že peníze mezi oběti budou rozděleny stejným dílem, včetně vyplacení dávek příbuzným zemřelých nebo zraněných. Indická vláda nadále nechává v platnosti soudní obvinění vznesené proti bývalému řediteli Union Carbide Warrenu Andersonovi, který odešel na odpočinek a žije ve státě New York.

Opuštěná továrna stále zůstává znečištěna jedovatými chemickými látkami, což znehodnocuje podzemní vody, které využívají místní lidé. Podle aktivistů by Dow Chemical měl zaplatit rekultivaci celého místa. V měsíci červnu dokonce indická vláda požádala nejvyšší soud, aby americkou firmu pohnala k zodpovědnosti za vyčištění celé oblasti Bhópálu. Společnost Dow Chemical již dříve prohlásila, že se nehodlá nijak angažovat v otázce Bhópálu a považuje původní dohodu mezi Union Carbide a zástupci obětí za uzavřenou záležitost.

Podle článku Paula Browna The Guardian 20. 06. 2004.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz