Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Také letos potřebují ježci lidskou pomoc

7. 11. 2006 - PRAHA [ČSOP Vlašim / Econnect]

-vedoucí stanice Lenka Šafránková (Foto: Ing. Zuzana Pokorná)-
-vedoucí stanice Lenka Šafránková (Foto: Ing. Zuzana Pokorná)-
S nastávající zimou se objevují případy ohrožených ježčích mláďat, která potřebují lidskou pomoc. Jednou ze záchranných stanic, která se mimo jiná zvířata stará také o ježky, je Stanice pro handicapované živočichy Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi. Jenom letos zde nalezlo pomoc již na šedesát jedinců.

S příchodem prvních mrazů a celkově chladnějšího počasí nastává pro mnoho mláďat ježků krušné období. Aby mohla přečkat zimu zimním spánkem nebo-li hibernací, potřebují mít hmotnost alespoň 700 gramů. Pokud ji nyní nemají, už ji letos pravděpodobně nezískají, neboť jejich potravy – hmyzu a malých bezobratlých živočichů – začíná být v chladném počasí kritický nedostatek. Pro mnoho mláďat ježků je tak jedinou nadějí na přežití lidská pomoc.

„V současné době pečujeme o 13 mláďat ježků. Jejich počet ale rychle narůstá, téměř každý den přijímáme dalšího ježka.“, uvádí Lenka Šafránková, vedoucí Stanice pro handicapované živočichy Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi. Od začátku roku přitom ve Stanici nalezlo pomoc už přes 60 ježků. Většina z nich byla malá nesamostatná mláďata, která byla přijata do Stanice koncem srpna nebo během září a byla již dokrmena na potřebnou hmotnost a vypuštěna zpět do přírody. Mláďata, která se ale do Stanice dostávají nyní, už tady přezimují a budou vypuštěna do přírody až na jaře.

Péče o ježky je přitom poměrně náročná na čas, prostor i finance. Každý ježek potřebuje dostatečně velký výběh, který musí být umístěn ve vytápěné místnosti. Protože ježek patří mezi hmyzožravce, potřebuje masitou potravu, například vařené drůbeží nebo hovězí maso či kočičí konzervy a granule. Musí být také odblešen a odčerven. Ježci, kteří jsou do Stanice přijímáni nyní, ji opustí až na jaře příštího roku a stráví tak ve Stanici nejméně 6 měsíců. Tato péče přijde Stanici v průměru na 500 – 1000 Kč na jednoho ježka.

Stanice pro handicapované živočichy byla Českým svazem ochránců přírody Vlašim založena v roce 1994. Je členem Národní sítě stanic pro handicapované živočichy, v rámci které zajišťuje péči o zraněné a jinak handicapované volně žijící živočichy na území obcí s rozšířenou působností Benešov, Čáslav, Humpolec, Kutná Hora, Pacov, Pelhřimov, Říčany a Vlašim. Rychlou pomoc živočichům zajišťuje s pomocí odběrných míst v Benešově, Malešově, Mokré Lhotě u Bystřice, Neveklově, Oleškách, Ostrově u Vlašimi, Pelhřimově, Říčanech, Sázavě a v Týnci nad Sázavou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz