Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Modré dny chce upozornit na problematické jevy ve společnosti

6. 11. 2006 - NOVÉ MĚSTO [Econnect]

Letos probíhá v pořadí již 4. ročník Festivalu Modré dny a znovu potvrzuje své čelné místo mezi největšími domácími společensko-kulturními akcemi, které mají upozornit na nebezpečí sociálně-patologických jevů především pro mladé lidi. Letošní festival je sedmnáctidenní a je určen opět pro širokou veřejnost, v první řadě pak pro žáky i studenty škol. Probíhá od soboty 28. října až do pondělí 13. listopadu v Novém Městě na Moravě a ve Žďáru nad Sázavou.

Festival chce ale především mladými lidem přiblížit realitu života tak, aby na ni byli připraveni a to bez nějakých přikrášlení. K tomu uvádí patron festivalu Martin Dejdar následující: „Chceme, aby návštěvníci z této akce odcházeli s nějakým pocitem. S jakýmkoliv. Ale s pocitem. Třeba s hrůzou, odporem, opovržením, strachem či nadějí nad tím, že existují skutečně velmi závažné problémy, ale že ty problémy mají i svoje řešení. Naším cílem je, aby Modré dny byly setkání lidí s realitou. A ta často bývá skutečně drsná.“

Součástí multižánrového festivalového programu jsou opět představení, výstavy, filmové projekty, koncerty, besedy, přednášky nebo tematické diskuse. Dále probíhají otevřená fóra, workshopy a četné sportovní exhibice. Originální a často netypickou formou se festival odborně zaměřuje cíleně a komplexně na děti a mládež, určen je ale samozřejmě také dospělým – rodičům, pedagogům, pracovníkům zájmových sdružení pro mládež apod. Festival se v tomto roce zabývá především a to již tradičně problematikami, které jsou v dnešní společnosti aktuální – např. poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie), domácí násilí nebo dopady světového terorismu na společnost.

Pohled do historie festivalu

Nultý ročník Festivalu Modré dny v roce 2002 byl pojat jako jednodenní hudební program na místní úrovni, který se uskutečnil během vánočního období v klubu Matrix v Novém Městě na Moravě. Program jednodenního festivalu během něhož vystoupily tři hudební skupiny navštívilo asi 200 lidí. Východiskem pro zaměření festivalu na prevenci zneužívání návykových látek byl nárůst uživatelů drog mezi dětmi a mládeží a chybějící efektivní prevence sociálně-patalogických jevů v regionu Vysočina.

První oficiální ročník Festivalu Modré dny byl koncipován do 6 dnů. A byly to programově velmi nabité dny ve druhé polovině prosince 2003 opět v Novém Městě na Moravě. Prostřednictvím mnoha různých aktivit festival působil na mládež a veřejnost v oblasti prevence psychoaktivních látek a to vše za podpory známých umělců a odborníků. Festivalu se v roce 2003 zúčastnilo více než 1600 návštěvníků a bylo na něm mimo jiné realizováno 5 výstav, přehlídky celkem 20 celovečerních i dokumentárních filmů, 15 přednášek a besed a v neposlední řadě i závěrečný velký benefiční koncert.

Odborného festivalového programu se aktivně zúčastnily i významné osobnosti jako světově uznávaný fotograf Jindřich Štreit nebo herec a režisér Jiří Datel Novotný. Benefiční výtěžek z koncertu byl věnován na nákup přístrojů pro dětské oddělení nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Festival v roce 2005 se zabýval především domácím násilím a poruchami příjmů potravy (anorexie, bulímie), ale také problematikami drogových závislostí, gamblerstvím, alkoholovými závislostmi, či kouřením nebo obecně problematikou kriminality mládeže. Dále se zabýval i jinými závažnými tématy jako je např. prostituce, obchod s lidmi, xenofobie, rasová a národnostní nesnášenlivost a velký prostor dostalo i stále aktuální téma, kterým je terorismus ve světě. Součástí programu byly přednášky, besedy, tematické diskuse, fóra i sportovní exhibice.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz