Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kubánské aktivistky se připravují na politickou změnu

31. 10. 2006 - PRAHA [Feminismus.cz]

Kulatý stůl s názvem Kuba zítřka: od beznaděje k naději, cestou žen pořádala v úterý 10. října společnost Gender Studies ve spolupráci s Forum 2000 a organizací Red Feminista Cubana. Hlavním tématem byla budoucnost kubánských žen. Významné kubánské ženy, žijící převážně ve Spojených státech, ale také například v České republice, hovořily společně s Jiřinou Šiklovou, bývalou disidentkou a zakladatelkou obecně prospěšné společnosti Gender Studies, o tom, jak posílit pozice žen v období přechodu do demokracie na Kubě.

Zástupkyně Red Feminista Cubana se domnívají, že toto období se neúprosně blíží. Organizace Red Feminista byla založena v roce 2004, aby pomohla kubánským ženám připravit se na budoucnost pomocí poučení se z historie, vytvářením národních a mezinárodních ženských sítí, školením v podnikání aj. Představitelky Red Feminista se snaží získávat zkušenosti od zemí, které již prošly ekonomickou a politickou transformací. Red Feminista sídlí ve Spojených Státech, ale od loňského roku působí také v České republice.

Aktivní feministky na Kubě

V roce 1958 bylo na Kubě 900 ženských nevládních neziskových organizací. V současné době je tam pouze jedna ženská organizace - Kubánská ženská federace. Představitelky Red Feminista prohlašují, že je potřeba vytvořit síť ženských nevládních organizací a podpořit občanskou společnost. Ta napomůže posílení žen v období ekonomické a politické transformace. "Občanská společnost je nejdůležitějším prvkem demokracie," zdůraznila na kulatém stole Isel Rivero y Mendez, zaměstnankyně OSN.

Kulatého stolu se zúčastnily významné ženy. V knihovně Gender Studies nás přivítala ředitelka Alena Králíková, konferenci uvedla Nilda Navarrete Guerra, koordinátorka pražského centra Red Feminista Cubana, novinářka a politoložka: "Dnes jsme se tu sešly proto, že potřebujeme vaší pomoc a vaše pochopení... Potřebujeme připravit naše ženy na přicházející změnu. ... My a naše sestry na Kubě vám tuto pomoc nikdy nezapomeneme."

Jak žijí kubánské ženy?

Hlavní problém kubánských žen je chudoba a s ní související prostituce. "Stát ženám v této pozici nijak nepomáhá, ale naopak. Nutí ženy, aby zabezpečily svoji rodinu, ale trestá je za to, pokud zvolí prostituci jako svoji obživu. Chycené prostitutky jsou většinou uvězněny na dva roky. V tu dobu se nemá o jejich děti kdo starat," řekla publiku Isabel Holgado Fernandez, antropoložka a aktivistka za lidská práva.

Dále mluvila o rolích žen ve společnosti a rodině. Na Kubě se ženy musejí starat o rodinu, jsou za ní zodpovědné. V současné době, kdy je na Kubě nedostatek pracovních míst, vstupují ženy do neformálního pracovního trhu. Většinou obcházejí domy a prodávají ručně vyrobené zboží nebo uklízejí v domech cizinců a bohatých.

Pracovní pozice žen je ztížená také tím, že na Kubě nejsou k dispozici mateřské školky či jesle. Muž se o děti nestará. "Role otce se nepovažuje za důležitou," zdůraznila Isabel Holdago. Hlavním mužským posláním je podporovat myšlenky revoluce. Ženy jsou ze společenského a politického života vyloučeny.

Reprodukční práva na Kubě

Sandra Lopez-Quiroga Gomez, doktorka, specialistka na neurologii a ženské zdraví hovořila o nedostatečných hygienických podmínkách. Například hygienické vložky jsou na Kubě dostupné pouze nejbohatším ženám. Situaci také stěžuje nedostatek vody. Ženy nemají uspokojivé podmínky a prostředky k mytí. "Všechno co na Kubě souvisí se zdravím, souvisí s podvýživou. Kubánci a Kubánky neumírají na tradiční choroby jako je tomu například v Americe nebo Evropě. Kubánci a Kubánky se těchto nemocí většinou nedožijí," upozornila Sandra Lopez.

Ve svém příspěvku se Sandra Lopez zaměřila také na reprodukční práva. Na Kubě je naprostý nedostatek antikoncepčních prostředků a obyvatelstvo není v problematice dostatečně vzděláno a vzděláváno. Nevzdělanost přispívá k velkému množství těhotných mladistvích dívek a k vysoké potratovosti. "Ženy na Kubě používají potrat jako antikoncepci," dodala.

Tento názor podpořila Monika Krause-Fuchs, socioložka a sexuoložka, která se již třicet let snaží na Kubě prosadit sexuální výchovu a zlepšit situaci týkající se potratů, těhotenství mladistvých a sexuálních chorob. Monika Krause si postěžovala, že i přes veškeré snahy, se okolnosti spojené se sexuálním chováním Kubánců a Kubánek spíše zhoršují.

Jaká jsou naše přání a naděje...

Jiřina Šiklová hovořila o České republice v období sametové revoluce: "České ženy nebyly na převrat dostatečně připraveny." Proto je důležité, aby Kubánky nezopakovaly tutéž chybu. Podle Jiřiny Šiklové byla v České republice po pádu železné opony taková averze ke komunistické straně, že občané a občanky, politici a političky nebyli ochotni prosazovat žádné levicové názory a to včetně témat jako pozice žen ve společnosti a rovné příležitosti žen a mužů. "Přeji vám, abyste zvolily lépe a byly připravené", popřála Jiřina Šiklová kubánským aktivistkám.

Illeana Fuentes, prezidentka Red Feminista Cubana, spisovatelka a aktivistka, kulatý stůl zakončila: "Kde jsou Kubánky dnes? 90% žen je gramotných, tvoří 47% pracovní síly, 70% pracovní síly ve zdravotnictví… Nejsou ovšem na vysokých pozicích, ženy představují pouze 8% politického vedení... Čeho se bojíme? Že politická změna sníží procenta vysoká ve prospěch žen ale nízká nezvýší, ale ještě více sníží."


Alexandra Jachanová Doleželová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

1. 11. 2006
2. 11. 2006
2. 11. 2006
Ivet
2. 11. 2006
Ivet
9. 2. 2007

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz