Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vědci z WWF objevili nové druhy orchidejí

31. 10. 2006
Iva Nachtmannová [Ekolist] -


-Cadetia Kutubu © WWF / Wayne Harris- Série expedic vědců Světového fondu na ochranu přírody (WWF) do předtím neprozkoumaných oblastí tropického deštného pralesa na ostrovech Papuy – Nové Guineje, odhalily vědě dosud neznámé druhy orchidejí. Během výprav do kraje Kikori v období 1998-2006 týmy WWF posbíraly asi 300 druhů orchidejí, z nichž osm už bylo potvrzeno jako nové, dalších 20 na ověření ještě čeká.

Papua Nová Guinea má víc zaznamenaných druhů orchidejí než jakákoli země na světě. „Je to neuvěřitelný zlatý důl orchidejí,“ říká Wayne Harris, botanik z Queensland Herbarium v Austrálii a jedna z největších odborných autorit v orchidejích na světě. „Existuje zde 3000 známých druhů s nespočtem variet, které nepochybně ještě budou objeveny.“

WWF společně s Kutubu Joint Venture Partnership (konsorcium firem spravujících ropná pole v kotlině Kikori) pracují na dlouhodobé ochraně regionu Kikori a jeho nádherné rozmanitosti rostlin i živočichů. Region je jedním z posledních na Papue Nové Guineje, které obsahují takovou různorodost mezi odlišnými lesními stanovišti. Po orchidejích a dalším rostlinstvu jsou zdejší významné lesy domovem tak jedinečných živočichů jako rajky (Paradisaea), kasuáři přilboví (Casuarius casuarius) nebo záhadný klokan žijící na stromě, např. klokan překrásný (Dendrolagus pulcherrimus), které jsou na seznamu ohrožených druhů.

Oznámení objevu přišlo týden před oficiálním otevřením dvou nových správních chráněných oblastí. Ty mají za úkol chránit významná území deštných pralesů, kde byly nalezeny orchideje.

Práce WWF na ochraně kraje Kikori oživuje i místní společenství. Víc než 20 000 lidí z 12 různých etnik žije na tomto území a potřebují přírodní zdroje svých lesů a potoků pro prosté živobytí.

„Objev tak velkého počtu nových druhů orchidejí je neuvěřitelně vzrušující,“ říká lesní ekolog WWF Olo Gebia. „Smutná realita je, že mnoho těchto rostlin včetně těch, které by mohly obsahovat lék proti některým smrtelným nemocem, možná bude vyhlazeno dřív než budou objeveny. Zajistit dlouhodobou ochranu významného kraje tak získává ještě větší naléhavost,“ dodává Gebia.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 3. 2007
12. 3. 2008

-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz