Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Expert: Extrémní pravice je v ČR vytěsněna na okraj společnosti

30. 10. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Extrémní pravice včetně neonacismu je v České republice vytěsněna na okraj společnosti a nemá podporu veřejnosti, řekl vpondělí novinářům expert Ondřej Cakl ze sdružení Tolerance a občanská společnost. V poslední době se sice objevilo kolem dvacítky česky psaných webových stránek, jejichž prostřednictvím se šíří rasová a ideologická nenávist, je to ale padesátkrát méně než třeba v Německu.

Velká většina českých webů je navíc registrována v zahraničí, mimo jiné i v USA, kde za tyto názory nehrozí postih, proto je pro policii těžké je z ČR rušit, uvedl Cakl.

Naposledy média zaměstnával případ stránek anonymního Nacionálně socialistického vzdělávacího centra, které otevřeně propagují nacismus. Policii se je ovšem zatím nepodařilo zrušit, protože server je v americké Atlantě, kde propagace fašismu není trestný čin.

Podle Cakla jsou pravicoví extrémisté v tuzemsku na ústupu. Aktivnější jsou v Německu, kde je jejich hlavním komunikačním nástrojem právě internet, řekl. "V Česku v současnosti nemají neonacisté zelenou jako v minulých letech," zmínil. Například v letošních senátních, obecních a parlamentních volbách podle něj uspělo pouze v obcích sedm kandidátů ze stran extrémní pravice. "Ve volbách naprosto propadli," konstatoval.

Sdružení osvobozených politických vězňů v pondělí varovalo před popíráním holokaustu nebo vyzýváním k jeho opakování. Odborník Jiří Franěk upozornil na častou provázanost popíračů s islámskými teroristy. "V čele popíračů donedávna stál (Brit) David Irving. Ale jeho úlohu už zcela otevřeně převzal prezident Íránu Mahmúd Ahmadínežád," uvedl Franěk. Ahmadínežád hlásá nový holokaust a chce izraelské Židy vymazat ze světa, což je nepřijatelné, zdůraznil.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

31. 10. 2006
1. 11. 2006
nakonec tyno name
2. 11. 2006
Jamal
2. 11. 2006
xULTRALEVICAKx
2. 11. 2006
Ralion
4. 11. 2006
blbostRudla
5. 11. 2006
Michal

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz