Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Za svícení elektrickým světlem platí lidstvo vysokou cenu

26. 10. 2006 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

Elektrické světlo je jedním ze symbolů dvacátého století, ale rostoucí objem světelného znečištění se ukazuje jako velmi problematický. A to nejen pro astronomy, ačkoli těm asi třpyt hvězd schází nejvíce, píše internetový server BBC.

Velká část světla, které je vyrobeno na Zemi, bez užitku září do vesmíru. Navíc z hlediska energetické účinnosti není elektrické světlo příliš efektivní. Žárovky se žhavicím vláknem stále osvětlují polovinu domácností na celém světě. Jenže jen 5 % z energie, kterou spotřebovávají, se využije na svícení. Zbylých 95 % se zbytečně mění na teplo. Paul Wade z Mezinárodní energetické agentury (IEA) říká, že situace je poměrně pochmurná. „Spotřeba energie jen pro svícení odpovídá celé produkci všech jaderných nebo vodních elektráren, ale ještě musíme dalších 15 % přidat,“ říká Wade. Podle odhadů IEA vzroste do roku 2030 energetická spotřeba pro osvětlení o 80 %, nebudou-li přijata žádná opatření.

Wade však považuje za „dobrou zprávu“, že nynější výroba světla je obrovsky neefektivní. „To znamená, že je možné najít velké množství vylepšení a vyrábět světlo za použití daleko menšího množství energie,“ říká. Jedním vylepšením z poslední doby je využívání LED diod. Samotná dioda je příliš malá, ale spojení většího počtu diod lze velmi dobře použít pro osvětlení. „Místo toho, aby dnes běžně používané druhy osvětlení svítily uvnitř budov, září spíše ven a osvětlují noční oblohu,“ říká Mike Simpson, technický ředitel osvětlovací techniky firmy Philips. „Protože LEDky jsou tak malé, jsme schopni z nich sestavovat velmi efektivní systémy. Nedokážeme sice úplně odstranit světelné ztráty, ale dokážeme je velice účinně redukovat.“ Podle něj je v tuto chvíli možné zvýšit účinnost osvětlení zhruba o polovinu.

Za posledních pět let investoval Philips kolem 400 milionů eur do ekologicky šetrnějšího svícení. Kdyby se v Evropě vyměnily všechny klasické žárovky za energeticky šetrné druhy osvětlení, ušetřilo by se podle odhadů 28 milionů tun oxidu uhličitého ročně, což odpovídá 50 milionům barelů ropy. Ale ještě větších úspor by se dosáhlo pomocí uváženějšího používání světel, včetně častějšího osvětlení denním světlem a také prostě tím, že se nesvítí zbytečně. „Existuje řada možností, jak lze efektivně využívat denní světlo, například je možné automaticky vypínat elektrické osvětlení ve chvíli, kdy denní světlo dosáhne určitého stupně intenzity,“ říká Paul Wade. Dále je podle něj možné využívat čidla pohybu, která by automaticky zhášela světla, kdyby v místnosti nikdo nebyl.

Podle článku BBC Online News 23. 10. 2006


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz