Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Další ročník filmových Mezipater startuje už zítra

26. 10. 2006 -, Econnect / Stud

-foto-
-foto-
Už posedmé začne zítra v Brně gay a lesbický filmový festival Mezipatra. Hlavní část programu letošního ročníku Mezipater představí hrané a dokumentární filmy zabývající se dospíváním gayů a leseb. Hlavním motivem festivalu se proto na jeden rok stala série autentických textů vystihujících jak specifickou expresivitu teenager jazyka, tak problémy, které v této fázi života mladí lidé řeší. V listopadu se festival přesune do Prahy.

Letošní ročník se uskuteční od 27. října do 4. listopadu v Brně a od 6. do 12. listopadu v Praze. Projekce mohou diváci zhlédnout v sálech kina Art, Scala a v pražském Světozoru. Slavnostní zahájení festivalu za přítomnosti hostů, partnerských institucí, sponzorů a patronů se bude konat v brněnském kině Scala 27. října v osm hodin večer.

Filmová nabídka je pestrá a festival udělí tři ceny, Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Cenu diváků za nejlepší film. Hlavní téma festivalu – Puberta - bude sledovat dospívání leseb a gayů. Další filmy se představí v sekcích Pocta Gerardu Revemu , Lepšie byť bohatý a hetero ako chudobný a teplý, a Delikatessen - Kino Kultur Digital. Sdružení STUD navíc pořádá pro střední školy mimořádné filmové projekce spojené s vzdělávacími besedami o HIV-AIDS. Hosty besed budou odborní pracovníci z "Domu světla", azylového zařízení pro HIV pozitivní a nemocné AIDS, které provozuje Česká společnost AIDS Pomoc.

Filmy – a co dál?

K filmovému programu nabízejí Mezipatra i v tomto ročníku bohatý doprovodný program. V brněnské části festivalu letos poprvé organizátoři festivalu představí cyklus neformálních setkání nad akademickými tématy - Queer café. Nad šálkem kávy studenti a profesoři Masarykovy univerzity pokryjí čtyři různorodá témata - Lucie Jarkovská: Teenageři - genderoví nevolníci?; Libot Vykoupil: Karel Smělý, vévoda burgundský; Zuzana Hlucháňová: Od kokršpaněla k feminismu aneb homoerotická symbolika v dílech Virginie Woolfové; a Michaela Pňačeková: Naked Lunch. Debatovat se bude i na téma "Mediální obraz gayů a leseb", a to na konferenci, která se zaměří na způsoby zobrazování neheterosexuálů ve vizuálních médiích. Experti ze zemí Střední Evropy budou diskutovat nejen o reprezentacích vytvářených mainstreamovými médii, ale i o komunikačních kampaních gay a lesbických organizací.

Na programu je i zábava. Každoroční festivalová party se v Brně přesouvá do klubu Favál. Hvězdou večera na svém jediném brněnském koncertu sezóny jsou Swordfishtrombones, kteří v únory vydali dlouho očekávanou třetí desku. Oficiální festivalovou party v Praze opět hostí klub Friends a dramaturgii party zpracovává DJ Tvyks. Pražskou část festivalu předznamená pravidelná party Lollypop v klubu Radost FX tématickým zaměřením "Movie Star".

V Galerii Artistů brněnského kina Art pak uvidí festivaloví návštěvníci od 23. 10. do 19. 11. výstavu Queer Dance - kontroverzní soubor fotografií berlínské lesbické sadomasochistické scény. Autorka Jana Štěpánová je v kontextu Češké republiky jedinou vizuální umělkyní věnující se soustavně "queer" tématům a vycházející z pozic intelektuálního feminismu. Od 22. 10. do 12. 11. bude v galerii brněnské kavárny Steiner k vidění výstava fotografií studenta FVU, Miroslava Jiřeleho. Pražské kino Světozor ozdobí ukázky kultovního nizozemského komiksu De Avonden. Komiks vznikl na základě stejnojmenného románu Gararda Reveho, jehož filmová adaptace je součástí hlavního filmového programu festivalu.

Filmový festival láká ale i příznivce divadla. Během Mezipater proběhne česká premiéra mimořádně úspěšného monodramatu Svojí vlastní ženou (I am my own wife) amerického dramatika Douga Wrighta oceněného v roce 2004 Pullitzerovou cenou. Široké veřejnosti se pak na festivalu poprvé představí Homo 06, autorská hra studenta DAMU Dana Špinara. Dramatik a režisér v ní prozkoumává život současného pražského homosexuála s použitím replik nalezených na internetových chatech. Fenomém chatování zpracovává i hra PD Divadla Chataři, která bude uvedena spolu s hrou Romeo a Julián.

Adoptujte film!

Organizátoři Mezipater se letos opět rozhodli vynahradit gayům a lesbám nedostatečnost české legislativy a umožnit jim stát se alespoň filmovými adoptivními rodiči. Minimální částkou 500 Kč přispějí dárci k tomu, že na festivalu budou promítnuty filmy, které otevřeně hovoří o gay a lesbické problematice a snaží se mazat mýty, které o této komunitě panují.

Zájemci o filmové rodičovství si vyberou snímek z festivalového programu a pošlou minimální částku 500,- Kč na bankovní účet 153432736/0300. Organizátorům pak sdělí, který film chtějí adoptovat. Jako poděkování pro ně budou nachystány volné vstupenky a před samotnou projekcí, pouze s jejich souhlasem, budou zveřejněna jejich jména – a pokud si to budou adoptivní rodiče přát, zaručují naopak pořadatelé naprostou anonymitu.

Festival Mezipatra vznikl v roce 2000 s cílem poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender problematiky. Pořadatelé z brněnského sdružení STUD založili festival, tehdy ještě pod názvem Duha nad Brnem, aby přiblížili život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii a přispěli tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její neoddělitelné součásti. Mezinárodní soutěžní přehlídka filmů se od roku 2003 rozšiřuje také do Prahy, postupně získává na popularitě a v současnosti je jednou z nejvýznamnějších kulturních a společenských akcí pro gay a lesbickou komunitu. Pořadatelům se ale současně daří propojovat tuto minoritu s většinovou společností. Z průzkumu publika loňského ročníku vyplynulo, že mezi návštěvníky bylo stejné procento heterosexuálů jako homosexuálů.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Filmový festival Mezipatra

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz