Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V úterý 24. října začíná v Jihlavě jubilejní 10. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů

20. 10. 2006 - JIHLAVA [Econnect]

-foto-
-foto-
Jihlava bude hostit jubilejní letos již 10. ročník největšího festivalu autorských dokumentárních filmů ve střední Evropě a to od úterý 24. října do neděle 29. října. Festival vyvrcholí v sobotu 28. října, kdy proběhne slavnostní zakončení a předání cen. Těch bude jako každý rok hned několik: Cena pro nejlepší středoevropský dokument, Cena pro nejlepší český dokument, Cena diváků, Cena pro nejlepší světový dokument a také Cena pro přínos světové kinematografii.

Mottem letošního ročníku největší tuzemské přehlídky dokumentů je „Nikdy nebylo líp“. „Tak jako dokumentární film ze své podstaty vybízí významnou část svých děl k reflexi bezprostřední současnosti, měl by si i jubilejní 10. ročník zachovat aktuálnost a provokovat k hlubšímu promýšlení české přítomnosti. Proto jsme za letošní klíčové zvolání zvolili provokativní, ale zároveň jasné „Nikdy nebylo líp!“. Měli se někdy Češi lépe než dnes a v čem se nikdy neměli lépe?," vysvětluje programový ředitel festivalu Marek Hovorka.

Jádro programu jubilejního ročníku opět tvoří dvě soutěžní sekce: výběr nejkvalitnějších středoevropských dokumentů Mezi moři a široká soutěžní přehlídka Česká radost, která dává prostor nejnovější české tvorbě. Jedním z hlavních a již také tradičních cílů jihlavského festivalu je seznamovat publikum s pohyby, aktuálními tendencemi i nečekanými překvapeními na světové dokumentární scéně. Jihlavský festival tak mimo jiné pravidelně mapuje filmy oceněné na jiných světových festivalech, představuje i filmy bez ocenění, které jsou ale důležité z hlediska uvažování nad podobami a hranicemi dokumentu. Festivalová sekce Průhledné bytosti jsou vlastně retrospektivní profily známých světových dokumentaristů.

Šest říjnových festivalových dní dá v Jihlavě prostor celkově zhruba 90 celovečerním a 40 krátkým dokumentům. Programová rada festivalu klade na tyto nemalé nároky, proto chce v prvé řadě především objevovat něčím vyjímečná díla, odvážné tvůrce, důležitá nadčasová témata přitom aktuální pro dnešní dobu a také přemýšlivou a nápaditou estetiku. Již z tohoto je patrné, že úroveň jihlavského festivalu je vysoká a musí tedy uspokojit i ty nejnáročnější příznivce tohoto žánru. A těch jistě není málo.

Z celkového počtu filmů v hlavním výběru jich nakonec porota po zralé úvaze vybrala celkem přes 100 snímků pro uvedení v programu jubilejního 10. ročníku festivalu. Z nich 18 bude uvedených ve světové premiéře, 13 ve středoevropské a dalších 11 filmů v české premiéře.

K deseti letům úspěšného vývoje od malé akce věnované českému dokumentu až k respektované mezinárodní události s desítkami zahraničních hostů a unikátním programem blahopřejí Jihlavě i jiné významné instituce: MFF Karlovy Vary pozval do své prestižní dokumentaristické poroty ředitele jihlavského festivalu Marka Hovorku. Podobně pak Marek Hovorka zasedl i v porotě Mezinárodního festivalu krátkých filmů v Krakově.

„Festival jsme založili, abychom vrátili dokumenty zpátky na plátna kin. Ihned při prvním ročníku jsme zjistili, že v této snaze nejsme sami. A v následujících letech se postavení dokumentárních filmů opravdu postupně výrazně zlepšovalo. Z toho máme samozřejmě obrovskou radost. Věříme, že jsme k tomu svým dílem také přispěli. A především objevovat každý rok naprosto nové filmy, to je velká výzva a stálá motivace,“ uvádí závěrem k 10. ročníku jeden z jeho zakladatelů a programový ředitel celého festivalu Marek Hovorka.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz