Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

WWF a pojišťovací společnost upozorňují na problémy spojené s klimatickými změnami

19. 10. 2006
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [Econnect/WWF] -


Pojišťovací průmysl by se měl více bránit proti stále častějším škodám v důsledku klimatických změn. Uvedla to ve své nové zprávě organizace WWF a Allianz Group, jedna z největších světových pojišťoven. Zpráva nazvaná Climate Change and Insurance: An Agenda for Action in the United States zkoumá poslední vědecká zjištění týkající se klimatických změn, což zahrnuje dopady lesních požárů, bouře a povodně, a potenciální dopad na pojišťovací průmysl a jeho zákazníky.

„Globální oteplování je největší environmentální hrozba, které čelí svět a lidé a zvířata, která ho obývají,“ říká Carter Roberts, president a výkonný ředitel WWF-US.

„Cena za nicnedělání je tak vysoká, že si ji nikdo z nás nemůže dovolit,“ dodal. „Pojišťovací průmysl má oprávněný zájem vystoupit v tomto ohledu do popředí a být součástí řešení. Allianz je vedoucím činitelem v této problematice a věříme, že celý průmysl učiní klimatické změny svojí nejdůležitější prioritou.“

Podle zprávy mají klimatické změny potenciál významně změnit a zintenzivnit destruktivní vlivy počasí ve Spojených státech, které směřují ke stále častějším povodním, lesním požárům a bouřkovým škodám. Největší riziko v USA bude pravděpodobně souviset s hurikány, o kterých se předpokládá, že budou častější a silnější.

Kromě toho vzestup mořské hladiny během nadcházejících desetiletí může vést k zaplavení mnoha amerických pobřežních měst a částí některých přímořských států. Lesní požáry mohou být častější a silnější. Tyto změny by mohly vést k tomu, že zákazníci v oblastech s vysokým rizikem si nebudou moci pojištění dovolit. Vlastně již nyní pojistky ve státech ohrožených hurikány stoupají a v některých případech pojišťovny z těchto trhů společně odcházejí.

Allianz a WWF usilují o zaangažování pojišťovacího průmyslu, vlád a dalších činitelů tak, aby bylo možné lépe zvládnout rizika spojená s klimatickými změnami.

„Potřebujeme lépe porozumět dopadům klimatických změn a změnám prostředí kvůli našim zákazníkům,“ říká Clem Booth, člen představenstva Allianz AG, „ale pokud jsme schopní nalézt způsob, jak zajistit pojištění při těchto zásadních změnách, od první mezikontinentální cesty až ke globálnímu terorismu, potom můžeme najít nové způsoby, jak se vypořádat s klimatickými změnami.“

Klíčové doporučení ohledně řešení potenciálně nepříznivých dopadů klimatických změn v USA se týká jak vlády tak pojišťovacích společností. Obě by měly pomoci napravit deformaci trhu a dát jasně najevo majitelům domů, podnikatelům a zákazníkům, že se stěhují do oblastí s vysokým rizikem. Zpráva poukazuje na to, aby byl pečlivě zvážen dopad programů jako National Flood Insurance Programme, který udržuje pojištění uměle na nízké úrovni. Tím, že se skrývá reálná cena rizika, pak tato praxe vede k neúměrně vysokém rozvoji ve vysoce rizikových oblastech.

Kromě toho zpráva navrhuje, aby americké pojišťovny začaly počítat s budoucími potenciálním dopady klimatických změn (jako např. zvyšující se hladina moří a delší období požárů) ve svém plánování místo spoléhání na historická data týkající se počasí v minulosti.

Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz