Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den stromů 2006

19. 10. 2006 - BRNO [Nadace Partnerství / Econnect]

-Slanická lípa u Strakonic-
-Slanická lípa u Strakonic-
Krásné barevné stromy patří neodmyslitelně k podzimu. Listí se barví do žluta, do červena i do oranžova. Plejádu barev doplňují zrající plody jeřabin, švestek a jabloní. Na konci vegetačního období stahují stromy živiny do kořenů, aby na jaře opět v plné síle vyrašily. Konec vegetačního období až do zamrznutí půdy je také časem, kdy je možné stromy sázet. A to vše je důvodem k oslavě. K oslavě Dne stromů. Ten se opět slaví od roku 2000 v České republice 20. října.

Letošní akce:

Dnes proběhne koncert pro Stromy spojený se slavnostním vyhlášením výsledků 5. ročníku celostátní ankety Strom roku 2006. Ceremoniál probíhá od 19,30 v brněnské Wannieck Gallery (obrazárna v areálu Galerie Vaňkovka). Na koncertě vystoupí Dan Bárta v komorním doprovodu hráčů skupiny Illustratosphere Filipem Jelínkem a Jaroslavem Friedlem.

V sobotu 21. října od 14 hodin v Centrálním parku na Praze 13 (cesta značena od stanice metra B Lužiny) pořádá akci pro děti sdružení Tereza. Co vás čeká: hravá stanoviště na téma stromy a co všechno k nim patří...dozvíte se mnoho zajímavostí ze života stromů, keřů i našeho....Čekají vás i stromoví skřítci, kteří vás budou provázet celé odpoledne. Všechny šikovné děti čeká na závěr drobná odměna ze dřeva či jiných přírodních materiálů.

V brněnského parku Lužánky se pořádal již 16. října den plný her a soutěží tématicky zaměřených na stromy. Součástí byla také přehlídka stromolezců.

Den stromů se slavil také v Tišnově, Frýdlantu, Opavě, Vysokém Mýtě a dalších městech.

Historie Dne stromů v České republice

V Čechách byly Svazem spolků okrašlovacích pořádány Stromové slavnosti poprvé masově v roce 1906 např. v Líbeznících, Roudnici, Liboci a Podolí u Prahy, Dobříši, Kouřimi, Lužci nad Vltavou, Blovicích, Sedlčanech, Spáleném Poříčí, Družci u Kladna, Příbrami, Sedlici u Blatné, Bojanově, Hořicích, Plzni, Křivém na Moravě, Nové Pace, České Třebové, Krčíně, Říčanech, Čekanicích u Blatné, Zdobíně a Trotíně, Kyšperku, Napajedlech a Pršticích u Brna na Moravě, Klatovech, Radotíně, Nesvačilech u Rožmitálu. V tom roce byla zasazena také Husova lípa pod Petřínem v Praze, loni (v roce 1905) konány slavnosti krom toho v Potštýně, Kralupech nad Vltavou, v Praze (zasazení všestudentské lípy Jarníkovy na výstavišti), na podzim pak ve Veltrusích. V okresích sedlčanském, plzeňském, žambereckém, rokycanském, novopackém, blatenském, vinohradském a.j. zavádějí se stromové slavnosti na mnohých školách v okresu hromadně. ( Podle zprávy o valné hromadě Svazu spolků okrašlovacích, Krása našeho domova 1906, str. 147).

V Krásách Našeho domova jsou tam i zprávy podrobnější o některých akcích. Zřejmě vyšla i kniha "Návod ku pořádání slavností stromových", nákladem Svazu, asi v roce 1906.

Stromové slavnosti se konaly počátkem dubna. V Sedlčanech se stromová slavnost v roce 1906 konala po páté. V roce 1920 vydalo ministerstvo školství a osvěty podpořilo konání Stromkového dne výnosem ze 27. března 1919 č. 6708. Bylo konstatováno, že akce v předešlém roce měla velký úspěch věcný i morální."Desetitisíce stromků bylo zasázeno, láska k přírodě a ke stromoví v mnohém srdci probuzena". Podle Krásy našeho domova, 1920.

Stará tradice československá byla v České republice obnovena v roce 2000. S nápadem slavit opět Den stromů přišli ředitel botanické zahrady UK a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. 10. 2000. Proč právě toto datum? Důvodů k tomu bylo několik. Předně, je to v mnoha lokalitách České republiky vhodný termín pro sázení stromů. Podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami. Dalším důvodem bylo to, že pro dřevosochaře měl tvar data 20. 10. 2000 zvláštní poezii. A posledním důvodem bylo, že šansoniérka a přítelkyně stromů Hana Hegerová má v ten den narozeniny. Nakonec její koncert pro stromy v roce 2000 nevyšel a stromům zazpívala až v roce 2002.

Nadace Partnerství myšlenku oslav Dne stromů rozvinula. Na tento den se již tradičně vyhlašují výsledky celostátní ankety Strom roku a stromové slavnosti se pomalu stávají znovuobnovenou tradicí po celé zemi. A letos se slaví Den stromů 20. 10. již nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. 20. říjen se tak stává Středoevropským Dnem stromů.

Historie Dne stromů ve světě

Nápad slavit Den stromů vznikl už v předminulém století ve Spojených státech, konkrétně v Nebrasce. Ten, kdo dnes navštíví americký stát Nebraska, neuvěří, že tato krajina byla před přibližně 150 lety popisována jako krajina "bez stromů". Když sem ovšem přišli první osadníci kolem poloviny 19. století, našli skutečně jenom sporou vegetaci. Jeden z nich, J. Sterling Morton, původem z Detroitu, se s tímto stavem nechtěl smířit. Začal, podporován svojí ženou, pěstovat v okolí svého domu stromy, keře a květiny.

Morton nebyl ale zahradník, ale novinář a vydavatel prvních novin v Nebrasce. Toto médium také využil, aby své spoluobčany vyzval k následování svého příkladu, pěstování stromů. Předvedl před jejich zraky, že stromy a keře zastavují větrem způsobovanou erozi a poskytují ochranu před pálícím sluncem. Morton dovedl přesvědčit své čtenáře nejenom o potřebnosti pěstovat stromy, ale také se mu povedlo přenést na ně své nadšení. Zrodil se "a tree - planting holiday" - "the Arbor Day" - Den stromu. 10. dubna 1872, v první celostátní "Arbor Day" byl v Nebrasce zasazen více než jeden milion stromů. K tomuto velkému úspěchu přispěli jednotlivci, stejně jako spolky a veřejné instituce. O dva roky později, v roce 1874 vyhlásil guvernér Nebrasky, Robert W. Furnas, první oficiální "Arbor Day" - který byl slaven 22. dubna, v den narozenin J. Sterlinga Mortona. Dnes je poslední pátek v dubnu v USA oficiálním "Arbor Day", svátkem všech stromů.

Myšlenka oslav Dne stromů se rychle rozšířila z Nebrasky po celých Spojených státech a později i na další kontinenty. Datum oslav Dne stromů je různé. Liší se podle klimatických podmínek a toho, kdy je možné stromy vysazovat. 27. listopadu1951 přijala FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů následující usnesení: "Konference shledala jako potřebné, aby si všichni lidé uvědomovali jak estetickou a psychologickou, tak i hospodářskou hodnotu lesa, a proto se doporučuje, aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromu, a to v době, kdy se to za lokálních podmínek zdá být příhodné".


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz