Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nízkoprahový klub: bezpečný prostor po volný čas a nápady vašich dětí

16. 10. 2006 - PRAHA [Econnect / Česká asociace streetwork]

V České republice se rozvíjí nové metody sociální pomoci, zcela odlišné od klasického institucionálního modelu sociální práce. Jde o streetwork, tedy terénní sociální práci a o nízkoprahové kluby - nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. Nízkoprahové služby jsou preventivní sociální služby určené pro ty, kteří nemohou, nechtějí nebo se vyhýbají běžným formám sociální péče. Osvětovou kampaň na podporu nízkoprahových klubů pro děti a mládež dnes zahauje Česká asociace streetwork.

"Nízkoprahovost je stěžejním principem těchto služeb, na jehož základě jsou vytvářeny podmínky, které umožňují jejich maximální dostupnost. To znamená odstranění časových, prostorových, psychologických a finančních bariér, které brání cílové skupině vyhledat a využít nabídky poskytovaných služeb," vysvětluje Jiří Kocourek z asociace. Organizace chce pro obor streetwork vytvořit profesionální zázemí, a tak začíná provozovat nový informační portál www.streetwork.cz. Ten poskytne prostor pro odbornou diskusi a prezentaci klubové činnosti.

"Na portálu případný zájemce najde vše o streetworku, nízkoprahových zařízeních, metodice, legislativě, ale třeba i fotografie, kalendář klubových akcí nebo si zde může přečíst inzerci. Samozřejmostí je snadná orientace na mapě klubového pokrytí u nás," vyjmenovává Jiří Kocourek. Portál bude propagovat nejen obor jako takový, ale i jednotlivé aktivity či podporovatele oboru.

Co jsou nízkoprahové kluby?

Nízkoprahový klub neboli nízkoprahové zařízení pro děti a mládež je chráněným místem, kde mohou mladí lidé najít nejen podporu a odbornou pomoc, ale také zábavu a prostor pro vlastní aktivity. Pro pobyt v klubu není potřeba registrace nebo zaplacená vstupenka. Stačí jen přijít a strávit čas ve společnosti vrstevníků.

Cílem nízkoprahových zařízení je minimalizovat rizika související se způsobem života dospívajících, umožnit jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí a řešit jejich problémy. Nízkoprahový klub je bezpečný prostor po volný čas a nápady vašich dětí: i to chce sdělit kampaň, která dnes odstartovala i ve spotech na obrazovkách České televize. Nadace VIA, která myšlenku informovat veřejnost o existenci této sociální služby přivedla na svět, oslovila režiséra Jakuba Koháka, několikanásobného držitele výroční hudební ceny Anděl, který je znám svým vstřícným přístupem k sociální reklamě. Vznikly tak dva spoty: jeden pro širokou veřejnost a druhý pro –náctileté, tedy potenciální klienty. Ti se tak dozvědí, že existuje alternativa k trávení času na ulici.

Další část kampaně: Časovaná bota a benefiční turné

Na přelomu října a listopadu proběhne také benefiční turné kapel Tři sestry, Wohnout, Vypsaná fixa a Jaroslava Uhlíře s cílem podpořit nízkoprahové kluby a zvýšit povědomí veřejnosti o nich. Veškerý výtěžek z tour bude věnován nízkoprahovým klubům v příslušných regionech - Pardubice (27. 10.), Havlíčkův Brod (28. 10.) a Opava (3. 11.).

Před Vánocemi, 18. prosince, pak bude udělena výroční cena České asociace streetwork "Časovaná bota". Ta se uděluje za přínos v oblasti nízkoprahových služeb, a to ve dvou kategoriích – individuální, kdy je oceněn streetworker či pracovník klubu, a zařízení, provozující konkrétní nízkoprahovou sociální službu Důvodem k udělení ceny je významný počin v praxi, tedy konkrétní kvalitně realizovaný projekt či záslužný čin, a významný přínos v oboru. Ceny budou slavnostně předány na koncertě kapely Tři sestry.

Patronem celé kampaně se stal televizní Pavel Anděl. Proč se rozhodl pomoci a propůjčit kampani svou tvář a jméno? "Mám pocit, že spoustu požitků, které považujeme za samozřejmost, protože je máme k dispozici nebo nám je dali rodiče výchovou, nevnímáme a vůbec si neuvědomujeme, že je čím dál, tím víc lidí, kteří hledají své místo v životě a nemají to vůbec jednoduché. A to nejde o žádné postižení. Současnost není nakloněna komunikaci mezi lidmi tou nejzákladnější formou rozhovorem, osobním kontaktem. Všichni mailují, smskují, telefonují, ale když si mají něco říci z očí do očí, vázne to nebo se tomu vyhýbají," říká moderátor. "V rodinách je to v podstatě stejné. Vzniká celá generace mladých, kteří jsou pohlceni touhle dobou a jen někteří si s tím dokážou poradit sami. Nemají nic nalinkované, jako jsme měli my, ale ta svoboda volby někdy přichází příliš brzy a nepřipravení mohou mít velké problémy. Čím je člověk starší, tím to vnímá víc a když má čtyři děti jako já, musí na tohle narazit dříve nebo později," dodává Pavel Anděl.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz