Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

S Bonjour Plzeň! přichází do města francouzská kultura

13. 10. 2006 - PARDUBICE [Econnect]

Plzeňské Francouzsko-české dny vstupují v polovině měsíce října do svého 14. ročníku. Festival, který již tradičně pod hlavičkou Bonjour Plzeň! organizuje Alliance Francaise de Plzeň, dává nahlédnout do kultury země galského kohouta. Slavnostní zahájení Francouzsko-českých dnů se koná 18. října v Bílém nároží od 17 hodin. Festival potrvá do 31. října 2006.

Festival, který již čtrnáct let vysílá zdravici městu - Bonjour Plzeň! – se rozrostl z původních Dnů francouzského filmu v bohatý multižánrový projekt a pevně zakořenil na místní kulturní scéně. Jeho cílem je představit západočeské metropoli především zajímavé současné francouzské projekty z oblasti filmu, hudby i divadla a také navázat dialog s českým prostředím díky domácím umělcům, kteří mají s odkazem francouzské kultury co dočinění.

Není potom překvapením, že předskokanem oficiálnímu zahájení byl již 12. října v Divadélku Jonáš šansoniér Jiří Dědeček, a že o týden později bude následován novým projektem Vladimíra Václavka a Miloše Dvořáčka podobně jako společným koncertem Evy Kriz – Lifkové a Milana Dvořáka s názvem Provence - Mon amour. Česká interpretka, která dříve působila také ve Spirituálu kvintet a dlouhodobě pobývala ve Francii, tak uvede pásmo písní, recitaci ale i zasvěcené povídání o jednom z nejkrásnějších krajů Francie.

Pro milovníky francouzské hudby „přímo od pramene“ je připravena celá řada koncertů. Ty budou letos ve znamení keltské hudby - skupina Bran, rocku - kapela Nerves, punku - skupina La Replik nebo kavárenských písní v podání tria z Bretaně Escale Dedale. Z americké folkové hudby osobitým způsobem vychází duo Julia Lanoe a Carla Pallone s názvem Mansfield.TYA.

„Bonjour Plzeň je kulturní festival, kterým bychom rádi představili plzeňskému publiku současnou francouzskou kulturu v celé její možné šíři. Cílem tohoto festivalu je nabídnout takové kulturní akce, v nichž by se protnuly zkušenosti místních i francouzských umělců. Zatímco Dny frankofonie, které tradičně pořádáme na jaře a které jsou celosvětovou akcí, se zaměřují na kulturu jednotlivých zemí frankofonní oblasti, program festivalu Bonjour Plzeň! spočívá více na kulturních pilířích, jakými jsou film, hudba, divadlo, výtvarné umění nebo tanec,“ vysvětluje Jean Luc Taradel, ředitel Francouzské aliance v Plzni.

Příznivci divadla se tak mohou těšit na taneční představení Serge Amberta - Rozpolcení motýla nebo na divadelní představení Přerušený valčík souboru Boyokani Company. Líčí příběh mladé dívky, jež se v den smrti své matky rozhodne pomstít ji a vydá se za mužem, kterého nikdy neviděla, ale jehož pokládá za odpovědného za matčinu smrt.

Výtvarné umění budou na festivalu zastupovat výstavy fotografií Massimiliana Mortillara, kterou najdou zájemci o francouzské umění v Bílém nároží. Fotografie z kraje Morbihan oživí prostory Informačního centra na náměstí Republiky i Alliance Française de Plzeň na Americké třídě. Do Francie zavede na stejném místě 25. října návštěvníky i přednáška s názvem Bretaň a její megality, kterou navíc doplní ochutnávka místních produktů.

Stříbrné plátno bude od 24. do 30. října v rámci Filmového klubu Plzeň v prostorách kina Beseda patřit Festivalu francouzského filmu. Festival zahájí tříhodinový snímek Pravidelní milenci, režiséra Philppa Garrela, oceněný m.j. Stříbrným lvem za nejlepší režii nebo cenou za nejlepší kameru na MFF v Benátkách 2005. Dále jsou připraveny takové lahůdky jako slavný film Jeana-Luca Godarda U konce s dechem, mistrovské dílo tvůrce Bazénu či 8 žen – film Čas, který zbývá, režiséra Françoise Ozona nebo Žena mého muže, režisérky Anne Fontaine.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz