Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rok po zemětřesení v Pákistánu: podmínky se zlepšují, ale obnova potrvá ještě léta

11. 10. 2006 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Celý rok už uplynul od ničivého zemětřesení v severovýchodním Pákistánu. "Odezva této zpočátku opomíjené katastrofy nebyla velká, ale nakonec se do humanitární pomoci zapojila řada mezinárodních nevládních organizací," říká David Ševčík, vedoucí mise společnosti Člověk v tísni v Pákistánu. Rok od katastrofy uplynul o tomto víkendu.

Organizace se v zemi postižené zemětřesením nejprve snažila přispět k vyřešení humanitární krize, do oblasti mimo jiné přivezla i tým českých lékařů. Postupem času se Člověk v tísni zaměřil na dlouhodobé projekty obnovy. V okrese Bagh vybudoval prozatímní budovu školského úřadu, a napomohl tak normalizaci sektoru školství v oblasti po zemětřesení. V současné době pracuje také na stavbě zjednodušených škol.

"Školy stavíme především v hůře dostupných horských oblastech. Stát se soustředí hlavně na městské a příměstské školy, přitom právě ty v odlehlých oblastech jsou důležité pro obnovu života na venkově," vysvětluje David Ševčík. Obnova této těžce přístupné oblasti, která se svou rozlohou blíží Belgii, bude trvat ještě minimálně dalších pět let.

Rok po zemětřesení

"Ta událost je stále v naší mysli. Bylo to příšerné. Hrozný hluk, takové hučení, nikdo nevěděl, co se děje. V noci se budím a mám pocit, že je to tu zase. Nábytek, podlaha, postel, vše se chvěje. Pak si uvědomím, že to tak není, přesto ale nemůžu usnout," říká Zafar Rashid a zahledí se do strmého údolí horské oblasti.

Zafar patří mezi ty, kteří se již navrátili do své vesnice, ale život pro ně stále není jako dřív. "Přestože se podmínky stále postupně zlepšují a mnoho obyvatel okresu Bagh se navrátilo zpět do svých domovů, následky zemětřesení jsou stále patrné na každém kroku. Obnova postižené oblasti se týká všech sektorů, od vzdělávání, přes zdravotnictví až po infrastrukturu," říká David Ševčík ze společnosti Člověk v tísni.

Pomoc pokračuje

V současné době se projekty společnosti zaměřují například na odklízení sutin po rozbořených školách v horských venkovských oblastech a zajištění svozu odpadů ve městě Bagh, dále na opravu kanalizace a zdrojů pitné vody tamtéž.

Dalším z projektů, který společnost Člověk v tísni realizuje s partnerskou organizací Deutsche Welt Hunger Hilfe DWHH/GAA, je dvouletý program psychosociální podpory pro traumatizované obyvatele. V rámci projektu ve městě také vzniká volno-časové centrum.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz