Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ostrava v sobotu spojí technické památky a kulturu

9. 10. 2006 - OSTRAVA [Econnect]

Jako prostory vhodné pro pořádání zajímavých kulturních akcí budou představeny v sobotu 14. října některé ostravské industriální památky. Stane se tak v rámci dvou zajímavých kulturních festivalů - multižánrové akce „Ostrava – zpečetěný osud“ a literárního festivalu „Obrácená strana Měsíce“.

Zpečetěný osud?

Kulturní festival Ostrava – Zpečetěný osud, který připravilo ostravské občanské sdružení Za starou Ostravu, chce ukázat ostravské veřejnosti bývalý průmyslový objekt dolu Hlubina a představit jeho atmosféru v době konání kulturních akcí. Pořadatelé uvádějí, že chtějí otevřít možné otázky spojené s hledáním nového využití. Dnes již nefunkční důl Hlubina, který naleznete poblíž centra města, je zapsán u Ministerstva kultury jako Národní kulturní památka a dokonce aspiruje s přilehlými prostory bývalých vysokých pecí na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO.

Sobotní akce začne ve 14.30 hodin a návštěvníci se mohou těšit nejen na prohlídku dolu Hlubina, ale také na pestrý program pro děti, vystoupení improvizačního divadla V Soukolí, vystoupení písničkářky Zuzany Homolové, kejklíře či pouliční divadlo a koncert slovenské kapely Polemic. Pořadatelé navíc připravili na sobotu výlet historickým autobusem s vlečkou za překvapením na jiný ostravský důl – Alexandr, který je také zapsán coby kulturní památka.

Součástí programu bude rovněž prezentace fotografií (z workshopu „Ostrava-periferie nebo co“ a od uskupení Ostravaci.cz) či architektonických návrhů na využití průmyslových objektů. Program je koncipován tak, aby si na své přišli všechny věkové kategorie. Počítáno je nejen s rodinami s dětmi, ale i na bývalé horníky – zaměstnance dolu Hlubina, kteří se možná na akci přijdou podívat s nostalgií či novým očekáváním.

Pořadatelé ze sdružení Za starou Ostravu, jehož cílem je mimo jiné ochrana památek v Ostravě, k tomu dodávají: „Chceme představit široké ostravské veřejnosti industriální architektonické lokality, které se staly významným hmotným dědictvím naší minulosti. V Ostravě nikdo nenalezne tradičně pojímané památky jako kostely, hrady, kláštery, atd. Ostrava má však něco jiného a unikátního. Jsou to jedinečně dochované industriální památky. Jsou však opomíjeny a přehlíženy a smutně čekají na svůj další osud. Chopili jsme se proto možnosti a letos na podzim vneseme do bývalého dolu alespoň na jeden den nový život.“

Obrácená strana Měsíce

Závěrečná část jiné akce – literárního festivalu Obrácená strana Měsíce - bude shodou okolností probíhat také v sobotu 14. října v prostorách jiné industriální památky, která je zapsána v seznamu Národních kulturních památek: v dolu Michal, jenž se nachází v Ostravě – Michálkovicích. Pořadateli jsou Klub Fiducia a literární revue Obrácená strana Měsíce.

Festival se bude sice konat v ostravské Fiducii už od pátku 13. října, do syrového prostředí bývalého dolu se však návštěvníci festivalu přepraví historickým trolejbusem až v sobotu chvíli před dvacátou hodinou. Poté se mohou těšit na autorská čtení literátů Nadi Čvančarové, Jonáše Hájka, Ivana Motýla, Jakuba Chrobáka či Jaroslava Žily. A připraven bude i hudební program v podání písničkáře Karla Vepřeka, Jaroslava Friče & Comp., Norské trojky, Marka Pražáka či Miroslava Chudeje s přáteli.

A ti, kteří by neměli technických památek dost ani tehdy, mohou navštívit nedalekou michálkovickou haldu Emu, která je v současnosti také kulturní památkou. Je z ní výborný rozhled na celou Ostravu.


Jan Havlena

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jan Havlena

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz