Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brno ZOOM 2006: Festival digitální kultury ovládnou piráti

5. 10. 2006 - BRNO [ZOOM Festival/Econnect]

- Brno Zoom -
- Brno Zoom -
Aktuální ročník brněnského festivalu digitální kultury Brno ZOOM 2006 představí sérii zahraničních i domácích uměleckých a aktivistických projektů zkoumajících autorská práva ve světle nových médií. Od pondělí 9. 10. do neděle 15. 10. se na několika místech v Brně uskuteční řada akcí: VJ performance, filmové projekce, přednášky a diskuse se zajímavými hosty, autorské čtení, koncerty či vernisáže.

Za letošní téma bylo organizátory zvoleno aktuální téma autorských práv, k jejichž zastaralosti v kontextu nových médií se vyjadřují umělci a aktivisté po celém světě. Hlavní programový blok pod názvem PiratZoom představí zahraniční hosty v podobě aktivistického projektu BurnStation – pojízdné „vypalovací“ hudební stanice; dále Scrambled Hackz – konceptuální VJský nástroj ironizující zastaralost copyrightu v současné hudební a vizuální tvorbě.

Debata na tohle téma bude rozvinuta v řadě panelových diskusí nejen s umělci, ale i se švédskými hosty – zástupci ojedinělé zájmové skupiny PiratByran a politické strany PiratPartiet, úzce propojené se známý torrentovým serverem Pirate Bay, jejiž jediným ale ambiciózním cílem je prosadit ve Švédsku novelizaci omezujících autorských práv a udat tak podobným aktivitám následováníhodný směr.

Dále bude, podobně jako loni, i v tomto roce představena řada významných projektů z oblasti VJingu, domácí i zahraniční nezávislé digitální filmové tvorby, a letos se ve větší míře dostane i na hudbu – kombinace vizuálních a hudebních experimentů budou připraveny každý den konání festivalu.

Festival navazuje na úspěšný loňský ročník, kdy byla v Brně představena např. mezinárodní přehlídka ruského původu Machinista, výběr z německého festivalu Bitfilm či série krátkých filmů typu machinima.

Výběr z programu:

Piratbyrån

Hosté ze švédské organizace zabývající se prosazováním změn v oblasti autorských práv, úzce propojené se slavným torrentovým serverem The Pirate Bay. Co musíte provést, aby vláda vaší země ustoupila nátlaku amerických zájmových organizací a zabavila vaše servery? Piratpartiet získala v zářijových volbách 0,63%, a švédští piráti našli spojence po celém světě. Také uvidíte film „Steal this film“ o razii švédské policie a zabavení všech počítačů Pirate Bay a Piratbyrån, a o tom, co následovalo.

Scrambled Hackz

Prvotní motivací švýcarského softwarového umělce a hudebníka Svena Königa k vytvoření video softwaru Scrambled Hackz, byl záměr pracovat s autorskými právy chráněným video materiálem tak, aby jeho použití nebylo soudně napadnutelné a poukázat tak na zastaralost a neefektivnost copyrightu. Že autorův umělecký počin překračuje hranice konceptuálního protestu, předvede nejen v rámci přednášky, na které bude fungování tohoto nástroje představeno a diskutováno, ale zejména prostřednictvím unikátního hudebně-vizuálního vystoupení.

Burnstation

Přijďte, poslechněte si, a co se vám líbí, si můžete vypálit a odnést. To není utopie – mezinárodní projekt Burnstation – mobilní vypalovací stanice, šířící hudbu vydanou pod licencí Creative Commons poprvé navštíví ČR. Desítky hodin hudby a gigabyty dat, které lze volně šířit. Nejčerstvější hudba mnoha žánrů (techno, idm, d'n'b, minimal, experimental) od tvůrců z celého světa bude v rámci festivalu doplněna o hudbu českých nezávislých tvůrců (Muteme, Vítrholc, Uši a vítr, …). Projekt Burnstation svým přístupem představuje podstatu živého a neomezeného šíření hudby.

Fijuu2

Hudebně-vizuální interaktivní instalace novozélandské dvojice Julian Oliver a Steven Pickles je v pravém smyslu slova hudební nástroj dynamicky ovládaný za pomoci třírozměrného rozhraní. Protože je programový kód tohoto nástroje volně dostupný, jeho hudební možnosti jsou prakticky neomezené a lze je dál rozvíjet úpravami programu podle vlastního gusta.

Jan Kremláček aka Spoon

Známý český experimentátor a designér, který se loni představil s interaktivní instalací vizualizující puls srdce, zahájí festival svojí hudebně-vizální show v Domě pánů z Kunštátu. Součástí festivalu bude vernisáž jeho grafických plakátů v kavárně Alfa.

Ombea

„Nejlepší privátek ve městě" aneb interaktivní instalace v místnosti, ze které se vám nebude chtít vyjít... Autorem Ombey, která bude po celou dobu festivalu instalována ve sklepní Galerii 99 v Domě pánů z Kunštátu, je mladý pražský umělec pash* a tým jeho spolupracovníků.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz