Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivistům, pomáhajícím v Guatemale znevýhodněným lidem, někdo vyhrožuje smrtí

22. 9. 2006 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

Výhrůžkám smrtí musí čelit členové guatemalského Národního koordinačního střediska marginalizovaných komunit a oblastí Guatemaly (Coordinadora Nacional de Pobladores y Áreas Marginadas de Guatemala, CONAPAMG). Mezinárodní organizace pro lidská práva se obává, že se může jednat o pokus odradit členy organizace organizaci od požadavků na zjednání spravedlnosti ve věci vraždy Carmen Sagastume, která vedla pro CONAPAMG kampaň ve prospěch žen. Amnesty vyzývá veřejnost k okamžité reakci.

Terčem výhrůžek se stal především člen střediska Roly Escobar Ochoa – zprávu o plánech na svou fyzickou likvidaci obdržel 9. září. V reakci na jeho záměr publikovat informace o vraždě Carmen Sagastume údajně dvě nezjištěné osoby hovořily o plánech na jeho zavraždění. Carmen Sagastume byla zabita 18. srpna – toho dne v šest hodin ráno na její domovní dveře zaklepali dva muži a ptali se po jejím manželovi, dlouhodobém členovi CONAPAMG. Odpověděla, že není doma, načež ji tito muži zastřelili.

Výhrůžky způsobují další obavy

Rolyho Escobara byl podle informací Amnesty International telefonicky varován – svědci plánů o jeho likvicaci jej nabádali, aby opustil své bydliště a ukryl se. CONAPAMG později identifikovalo jednoho z oněch mužů, kteří údajně hovořili o zabití Rolyho Escobara, jako jednoho z těch, které podezřívá z podílu na vraždě Carmen Sagastume.

Lidé v CONAPAMG si pak všímali dalších náznaků a zastrašování. 12. září parkoval po dobu několika hodin naproti ústředí organizace pohřební vůz - stejné pohřební vozidlo bylo přitom použito pro převoz těla Carmen Sagastume. Členové CONAPAMG to považovali za zastrašování. O dva dny později, přibližně mezi 2. a 6. hodinou ranní, postával před domem Rolyho Escobara jakýsi muž oděný v černé čepici a černém svetru. Po nějaké době se sousedé Rolyho Escobara k tomuto muži přiblížili, aby se zeptali, co tam dělá. Muž si v tu chvíli zakryl obličej a utekl. 20. září ve stejnou ranní dobu se před domem bývalé manželky a dětí Rolyho Escobara zdržovali dva muži odění v tmavých šatech. Roly Escobar zavolal policii, ta se však k prošetření věci nedostavila.

Jak vražda Carmen Sagastume, tak ohrožování Rolyho Escobara jsou vyšetřovány Úřadem veřejného žalobce a civilní policií. Amnesty International usuzuje, že vyšetřování obou případů dosud nijak významně nepokročilo.

Jak pomoci

CONAMPAMG se zabývá otázkou přístupu k bydlení a veřejným službám a legalizací vlastnictví chudých městských a vesnických komunit po celé Guatemale. 4. července 2004 bylo sídlo organizace poničeno a písemnosti, účty, počítačové soubory a peníze byly ukradeny. V březnu roku 2005 byl zavražděn Miguel Zapeta González, obyvatel a vůdce komunity "Esquipulas" v obvodu č. 21 hlavního města Ciudad de Guatemala, člen CONAPMG. Za tento zločin nebyl nikdo postaven před soud. Komunity spřízněné s organizací CONAPAMG bývají často násilím vystěhovávány a údajně se očekávají další vysídlování.

Amnesty vyzývá veřejnost, aby apelovala na úřady, které mohou zasáhnout. "Požadujeme, aby bylo zajištěno bezpečí Rolyho Escobara Ochoy a ostatních členů Národního koordinačního střediska marginalizovaných komunit a oblastí Guatemaly (CONAPAMG). Žádáme, aby bylo provedeno okamžité, nestranné a úplné vyšetřování vraždy Carmen Sagastume a zastrašování Rolyho Escobara Ochoy," uvádí Amnesty.

Apely je třeba zaslat na adresu patřičných úřadů: Ing. Carlos Roberto Vielmann Montes, Ministro de Gobernación, 6a. Avenida 4-64, zona 4, nivel 3, Ciudad de Guatemala, Guatemala; a Licenciado Juan Luis Florido, Fiscal General de la República y Jefe del Ministerio Público, 8a. Avenida 10-67, Zona 1, Antiguo Edificio del Banco de los Trabajadores, Ciudad de Guatemala, Guatemala.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz