Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dny s cihlou podpoří chráněné bydlení v obci Slapy

20. 9. 2006 - PRAHA [Econnect]

Benefiční projekt Akce cihla, podporující rozvoj chráněného bydlení pro mentálně postižené, si Pražané spojují především s letním dvouměsíčním nonstop prodejem cihel v centru města. Na měsíc září nachystala však Akce cihla další kampaň. Budou jimi tzv. Dny s cihlou, jejichž základem je kasičková sbírka formou prodeje dřevěných symbolických kostiček a také celá řada doprovodných akcí.

Již 11. září byla v kině Světozor otevřena výstava malovaných cihel, jejichž nazdobení se ujali významné osobnosti – herci Pavel Liška a Aňa Geislerová, houslista Jaroslav Svěcený nebo přední čeští výtvarní umělci. Večer pak pokračoval projekcí tří filmových dokumentů na téma Nové cesty pro lidi s mentálním postižením. Následující dva týdny přinesou pod společnou hlavičkou Dny s cihlou několik dalších akcí, jejichž vyvrcholením bude dvoudenní veřejná benefiční sbírka v ulicích Prahy.

U kulatého stolu se bude diskutovat o právech mentálně postižených lidí

21. září proběhne na pražském zastupitelství EU v Jungmanově ulici tzv. Setkání u kulatého stolu. Půjde o diskuze odborníků na téma Posilování práv lidí s mentálním postižením. Kulatý stůl proběhne v rámci projektu Právo být sám sebou, který realizuje občanské sdružení Portus Praha, m.j. pořadatel Akce cihla. Na toto setkání jsou zváni zástupci neziskových organizací poskytujících sociální služby, zástupci ústavů, právníci se zájmem o danou oblast, zástupci státní správy a samosprávy, zástupci lidí s postižením i odborníci z oblasti sociální práce. Úkolem kulatého stolu je především pojmenovat nejpalčivější problémy v oblasti práv mentálně postižených lidí, otevřít toto téma z několika pohledů a společně pak definovat priority.

„Výsledkem plánovaného setkání u kulatého stolu má být definice několika témat, kterými se bude dále zabývat šestičlenná expertní skupina, složená především z právníků a odborníků pro oblast sociálních služeb. Ta se bude nejméně po dobu šesti měsíců pravidelně scházet a vytvářet konkrétní výstupy v oblasti práv mentálně postižených lidí. Teprve na základě práce expertní skupiny plánujeme na jaře 2007 uspořádat širší konferenci, která by měla hledat a nabízet východiska v dnes nedostatečně zodpovězených otázkách, jakými jsou u mentálně postižených lidí například lidská práva versus způsobilost k právním úkonům nebo zbavování a navracení způsobilosti,“ objasňuje plány občanského sdružení Portus Praha jeho předseda Jiří Sobek.

V rámci dalšího paralelně probíhajícího projektu má vzniknout i trojice dokumentárních a vzdělávacích filmů, které by se měli m.j. věnovat právům lidí s mentálním postižením. Na tiskové konferenci Dnů s cihlou v kině Světozor byl již odtajněn vítěz veřejné soutěže na námět dokumentu, který vznikne jako první. Stala se jím režisérka Olga Strusková.

Namísto cihel budou předmětem prodeje symbolické dřevěné kostičky

Pilířem Dnů s cihlou je kasičková sbírka v ulicích města Prahy v pondělí 25. září a stejně tak v úterý 26. září, která proběhne formou prodeje symbolických dřevěných kostiček. Cena jedné kostičky je min. 30Kč. Projektu se zúčastní okolo 500 dobrovolných prodejců, především studentů středních škol. 26. září se také chystá Dny s cihlou podpořit kapela Mig 21 na koncertě v Lucerna Music Baru, podobně jako o tři dny později, tedy 29. září, herec a muzikant Jan Budař a kapely Gothart a Benedikta v klubu Delta. Divadlo U Hasičů přichystalo na stejný den benefiční představení hry Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou v hlavní roli.

Dny s cihlou mají, stejně jako Akce cihla, v letošním roce jasný cíl. Je jím výstavba nového chráněného domu na pozemku zakoupeném z výtěžku minulého roku sbírky. Již 4. října se v obci Slapy uskuteční slavnostní pokládání základního kamene k tomuto domu, do něhož se postěhují nejsamostatnější klienti ze Slap, čímž se jejich život stane o to více svobodným a téměř nezávislým. Z výtěžku Akce cihla se za sedm let existence začíná pouze ve Slapech stavět již třetí chráněný objekt, přičemž byly podpořeny i další podobné projekty v regionech.

Chráněné bydlení - každodenní život jako terapie

V projektu hraje důležitou roli i potřebná osvěta. V České republice žije v ústavních zařízeních přes 15000 mentálně postižených lidí. Desetkrát méně už je těch, kteří mají možnost poznat zařízení jiného typu. V zemích Evropské unie je však situace opačná. Již od sedmdesátých let se zde počet obyvatel ústavů dlouhodobě snižuje a například ve Švédsku byla taková zařízení již zrušena úplně. Chráněné bydlení, tedy život v přirozeném prostředí s větší či menší mírou asistence, představuje v dnešní společnosti moderní alternativu zastaralému systému ústavů pro mentálně postižené, které mají s hledáním cesty k samostatnosti a nezávislosti jen málo společného.

Hlavním organizátorem Akce cihla je občanské sdružení Portus Praha, které také stojí za historicky prvním a hlavním projektem s nejvýraznějšími výsledky. 30 km od Prahy, v důstojném prostředí přestavěné fary v obci Slapy, funguje již od roku 2001 chráněné bydlení a pro skupinu dvanácti lidí. Ti do té doby trávili svůj život v nejrůznějších ústavech, víceméně v nucené izolaci od společnosti. Na Slapech se učí obyčejné denní práci, praní, vaření či nakupování.

„Běžný každodenní život je často tou nejlepší terapií, člověk v něm získává sebedůvěru a učí se něco nového,“ vysvětluje podstatu problému Jiří Sobek.

V roce 2005 vznikla ve stejné obci chráněná dílna na výrobu nakládaných hermelínů, které jsou dnes dodávány do řady restaurací a kaváren. V roce 2008 by měl být díky Akci cihla dokončen další dům, v němž bude míra asistence pro mentálně postižené klienty minimální.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 6. 2007

Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz