Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Připojte se ke Dni bez aut, třeba cyklojízdou

20. 9. 2006 - PRAHA [Econnect / Děti Země / Auto*mat]

-Cyklojízda na Nuselském mostě v Praze, duben 2006-
-Cyklojízda na Nuselském mostě v Praze, duben 2006-
Tento týden se mohou občané aktivně připojit ke Dni bez aut. Kromě toho, že nepoužijí auto, se mohou veřejně přihlásit k výzvě nevládních organizací. Oblíbeným způsobem oslavy Dne bez aut je také pořádání cyklojízd, které se letos konají v celé řadě měst. Velká účast se očekavá na Velké podzimní cyklojízdě v Praze, kde má tento druh akce tradici a počty cyklistů jsou až několik stovek. "Chceme v tomhle městě žít, ne trávit život čekáním na víkend!" říkají organizátoři akce.

Propagovat šetrnější druhy dopravy namísto automobilové je smyslem každoročního Dne bez aut. K tomuto cíli pak směřuje řada veřejných akcí občanských sdružení, městských úřadů a státních institucí. Motto českého DBA je „Budoucnost patří šetrné dopravě!“ Ke Dni bez aut se může přihlásit kdokoliv, komu není lhostejný negativní vliv dopravy na životní prostředí a např. uspořádá nějakou akci pro veřejnost.

Nejčastější veřejnou akcí ke Dni bez aut bývají již několik let jednak propagační cyklistické jízdy městem, které mají zejména upozornit na žalostný stav délky a kvality cyklistických stezek a pruhů, a jednak cyklistické výlety do okolí za krásami přírody. Největší účast na cyklojízdě v rámci DBA byla v roce 2005 v Praze (350 cyklistů na jedné ze dvou jízd), v Brně (112 cyklistů) a v Děčíně (70 cyklistů). Akce již několik let pořádají místní občanská sdružení, navíc v Brně se uskutečnila již po desáté. Kromě toho 22. září 2005 proběhly dvě jízdy současně v Praze (374 cyklistů) a v Plzni (45 cyklistů).

Dvacátého druhého září odstartuje u příležitosti mezinárodního dne bez aut velká podzimní cyklojízda. Na jízdu se chystají monokola, bicykly, tandemy, cyklotaxi, lehokola a všechny další prostředky, které vás dopraví z místa na místo bez nutnosti starat se o jinou, než vlastní energii. Můžete se těšit na hudební kola se sound systémy, lidi v kostýmech a celý sbor andělů strážných.

Vozidly se povezou velmi různorodí lidé Prahy. Pankáči a politici, umělci a technokrati, kuchaři i profesoři. Všichni srozuměni myšlenkou: tím, jak se chováme, svoje město vytváříme. Tvoříme prostředí, ze kterého budeme buď utíkat - v akváriu svého vozu do skleníku svého domu. Anebo město, kde nastavíme podmínky mezi různě silnými hráči - chodci, auty, cyklisty, pasažéry - tak, aby mohli spolu nažívat. "Zde vidíme smysl městské cyklistiky: jako malé uskrovnění se v očekávání velkého komfortu: zdraví, klidu, bezpečna a dýchatelna. Chceme v tomhle městě žít, ne trávit život čekáním na víkend!" říkají organizátoři akce. Pražské cyklojízdy se zúčastní například minulý i současný ministr životního prostředí. Připraven je také večerní program.

Cyklojízdy se budou pořádat v řadě dalších měst. V Brně ji již na zítřek připravilo Hnutí Duha, dále se konají v České Lípě, Děčíně, Chrudimi, Lysé nad Labem či Náchodě.

Auto*mat společně s Dětmi Země organizují internetovou podpisovou akci Nechte auto doma! Podpisem této výzvy se zavazujete, že 22. září na Evropský den bez aut nebudete používat automobil. Podpisová akce končí o půlnoci 22. 9. 2006. K dnešnímu obsahuje již přes tisíc jmen, mimojiné známých osobností kulturní scény, poslanců a senátorů.

Historie Dne bez aut v Evropě

Vůbec první Den bez aut v ČR (DBA) proběhl 15. 11. 1991 na základě výzvy nizozemské Evropské mládežnické organizace pro les (EYFA). Akce zorganizovalo pět ekologických sdružení v Praze a v Brně. EYFA Den bez aut vyhlásila ještě roku 1993. V letech 1992 a 1994 byly přestávky.

Od roku 1995 mají v ČR hlavní iniciativu Děti Země, letos tedy v ČR probíhá 14. ročník českého DBA (v roce 2005 se uskutečnil v 77 městech), začali jsme tedy o sedm let dříve než v Evropě (viz níže).

Letos na základě výzvy Evropské komise proběhne 22. září také 7. ročník Evropského dne bez aut EDBA (v roce 2005 se uskutečnil ve 12 městech a obcích) a 5. ročník Evropského týdne mobility ETM (v roce 2005 se uskutečnil ve 22 městech a obcích). Evropské akce ke DBA v ČR koordinuje od roku 2002 MŽP.

Letošní motto EDBA a ETM je „Pěšky, na kole, autobusem, tramvají – změň se!“ (více na http://www.mobilityweek-europe.org). Města či obce, které se chtějí k těmto evropským akcím připojit musejí podepsat Chartu s přísnými podmínkami a na celý den, nejlépe 22. září, uzavřít část města či obce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

23. 9. 2006
mm

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Pravidla pražských cyklojízd

Jízdy jsou nekonfliktní a nenásilné akce. Každý účastník může navrhnout trasu jízdy. Nejezdíme po tramvajových kolejích, abychom tramvaje nezdržovali. Chodci mají přednost. Nejezdíme po chodnících: nelze se prosazovat na úkor chodců. Pokud jede víc než 70 lidí, obsadíme všechny jízdní pruhy; jinak necháváme na širších ulicích jeden pruh volný. Pokud padne na semaforu červená před prvním cyklistou, zastavíme a počkáme. Jinak pokračujeme - je důležité udržet peloton pohromadě. Jízdy nespojujeme s žádnými jinými ekoaktivitami (globalizace, Temelín apod.).

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz