Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dnes v ulicích svítí světlušky

19. 9. 2006 - PRAHA [Econnect / Nadační fond Českého rozhlasu]

Už počtvrté se dnes ve více než 300 městech České republiky uskuteční tradiční celonárodní sbírka Světluška, kterou pořádá Nadační fond Českého rozhlasu. Veřejnost může sbírku pro zrakově postižené podpořit zakoupením benefičního singlu v ceně 100 Kč nebo přívěsku za symbolických 25 korun od více než 5000 dobrovolníků. Ti jsou ve sbírkový den oblečení do světluščích kostýmů, aby je dárci snadno identifikovali.

Novinkou letošního ročníku je benefiční CD singl "Aneta pro Světlušku" s písní, kterou nazpívala patronka projektu Aneta Langerová s třináctiletým nevidomým Radimem Vojtkem. Poprvé mohou sbírku podpořit také rádia a veřejná produkce tím, že budou píseň hrát. "Veškerý výtěžek z prodeje, včetně autorských honorářů a honorářů výkonných umělců, totiž půjde na přímou pomoc nevidomým dětem a dospělým," vysvětlila ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Martina Kaderková. Obdobná charitativní akce se v ČR koná vůbec poprvé. "O benefičním CD singlu pro Světlušku jsme přemýšleli už dlouho. Chtěli jsme dárce potěšit něčím netradičním a zároveň jim přiblížit život ve tmě. Věřím, že se nám to prostřednictvím tohoto benefičního CD singlu podaří," dodává Martina Kaderková.

Písnička i reportáž o dni potmě

Singl obsahuje Píseň pro Světlušku nazpívanou Anetou Langerovou, patronkou projektu, společně s třináctiletým Radimem Vojtkem. Chlapec od narození nevidí a v roce 2004 získal Cenu Nadačního fondu Českého rozhlasu za nejvýraznější talent na hudebním festivalu pro nevidomé děti. Benefiční singl dále obsahuje zvukový a obrazový záznam písně Voda živá z loňského podzimního koncertu pro Světlušku, který živě odvysílaly Česká televize a ČRo 1 Radiožurnál. Anetu Langerovou doprovodil Pěvecký sbor Konzervatoře a ladičské školy Jana Deyla pro těžce zrakově postižené.

Na benefičním singlu najdou ti, kdo si cédéčko koupí, také rozhovor s Anetou Langerovou "Potmě", popisující vznik písně. Kromě toho je na nosiči také reportáž "Den potmě" s nevidomým Mirkem Michálkem a dva PC bonusy. Všichni, kteří se na vzniku benefičního CD podíleli, se dobrovolně vzdali honoráře a veškeré autorské odměny a odměny výkonných umělců putují na konto Světlušky.

Světluška je dlouhodobým projektem Nadačního fondu Českého rozhlasu. Světluška pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením na jejich cestě k samostatnosti – chce být oporou pro ty, které nelehký životní osud postavil před každodenní výzvu znovu a znovu se učit životu ve tmě bez pomoci jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů. Světluška přispívá na speciální pomůcky jako jsou mluvící počítače i optické lupy, na vodicí psy, osobní asistenci pro zrakově postižené děti integrované do běžných škol. Podporuje zrakově postižené studenty. Financuje projekty, které rozvíjí talent a tvořivé schopnosti lidí se zrakovým postižením.

Pomoci je možné celý rok

Na hospodaření Světlušky si může kdokoli "posvítit": zcela transparentní a prověřené auditem a pečlivě hlídaný výtěžek sbírky rozděluje Rada odborníků, ubezpečují vyhlašovatelé sbírky. Za poslední tři roky Světluška rozdělila téměř devatenáct milionů korun. Z výtěžku loňského ročníku sbírky bylo podpořeno 52 žádostí jednotlivců a 60 projektů neziskových organizací v celkové výši 9 148 353 orun. Celkem se podařilo shromáždit 10 828 000 Kč. Nadační příspěvky jsou rozdělovány v rámci pěti stálých grantových programů: Krok za krokem, Člověk v nouzi, Stipendijní program, Cesty ke společnému světu a Každý něco dokáže.

Sbírkové konto Světlušky "deset devítek" 99999 99999/0100 je otevřené po celý rok. Stejně tak je možné kdykoli odeslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS Svetluska na číslo 87777. Jedna taková zpráva stojí odesílatele 30 Kč, přičemž Světluška obdrží 27 Kč. "I sebemenší příspěvek má smysl. Pomoci můžete rovněž tak, že navštívíte některou z našich benefičních akcí a nebo nám ji pomůžete připravit," vyzývá Nadační fond Českého rozhlasu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz