Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Olomouc podruhé zaplaví mladí tvůrci dokumentů, poprvé fotografové

19. 9. 2006 - OLOMOUC [AFO/Econnect]

Toaletářku z nádraží, kamarády, rodiče nebo hejtmana Olomouckého kraje si do svého dokumentu mohou vybrat studenti středních a vysokých škol, kteří se včas přihlásí do praktického workshopu digitálních technologií Natoč si své video pořádaného při letošním ročníku festivalu Academia film Olomouc (AFO). Účastníci tvůrčí dílny budou tvořit své krátké snímky na téma Každý je osobnost. Elektronická registrace je otevřena od dneška na stránkách www.3desade.com/natoc-si-video.

„Princip workshopu je jednoduchý. Zaregistrovaní uživatelé se ráno dostaví do Výtvarného studia Muzea moderního umění, kde jim lektoři pod vedením režiséra Pavla Sadílka poskytnou stručný úvod tvorby videozáznamu. K dispozici poté dostanou digitální kameru Sony, se kterou budou moci vyrazit na libovolné místo v Olomouci.“

„Natočený záznam pak za odborné asistence zpracují na digitálních střižnách Apple v programu iMovie; použijí střihové triky, doplní hudební podkres, titulky a další. Vznikne tak minutu a půl dlouhý dokument, který bude automaticky zařazen do soutěže o hodnotné ceny. Nejlepší snímek uvidí stejně jako loni publikum při slavnostním zakončení festivalu. Jeho autor obdrží stylový mp3 přehrávač iPod Nano, uvedl Petr Albrecht, tiskový mluvčí AFO.

Studenti budou svá díla vyrábět ve festivalové dny od neděle 1. října do středy 4. října. K dispozici jim bude denně deset kamer a deset míst pro střih dokumentů – účastníkům tak zajistíme možnost dokončit dokument během 24 hodin, což je podmínkou účasti ve workshopu. Pro přihlašování má projekt webové stránky www.3desade.com/natoc-si-video, kde se v úterý 19. září ve 12 hodin otevřou elektronické registrace. Z důvodu velkého zájmu studentům doporučujeme neotálet a zamluvit si místo co nejdříve – jiným způsobem než přes internet se do dílny nebudou moci zapsat.

Workshopu Natoč si své video se loni zúčastnilo třiadvacet tvůrčích týmů, ve kterých pracovalo sto padesát studentů na dokumentech s tématy Hudba nebo Závislost. Ocenění za vítězný snímek Hromadná doprava-doleva získal tým studentů Slovanského gymnázia v Olomouci.

Letošní novinkou na AFO bude DigiFotoMaraton, který ověří pohotovost, umělecké cítění i znalost místopisu studentů středních a vysokých škol se zájmem o fotografii. Na festivalem zapůjčený nebo vlastní digitální fotoaparát budou muset dle zadání zachytit pět objektů v Olomouci (například kašnu, sochu, významnou stavbu) na základě náhledu, který jim organizátoři poskytnou ve startovací listině. Místa budou muset studenti do jedné hodiny poznat, najít a jen jedenkrát vyfotit.

S paměťovou kartou s pěti snímky (pokud jich bude více, hrozí diskvalifikace) pak účastníci projektu vrátí co nejrychleji zpět do Muzea umění – čas bude jedním z hodnotících faktorů, mimo to i originalita a kvalita snímku. Startuje se z Výtvarného studia od neděle 1. října do středy 4. října vždy od 15 do 19 hodin. Maximální počet účastníků na hodinu je deset. Hlavní cenou pro nejpohotovějšího a zároveň nejšikovnějšího fotografa bude digitální fotoaparát Sony.

Festival Academia film Olomouc je jedním z nejstarších festivalů dokumentárních filmů ve střední Evropě a láká k setkání i vzájemnému poznávání se jak filmaře, tak diváky ve stále větším počtu. V loňském roce, v roce 40. výročí festivalu, přihlásilo více než 200 filmařů z celého světa svá díla do mezinárodní soutěže a přibližně 10 000 návštěvníků zavítalo na projekce, výstavy, koncerty, semináře a talk show.

41. ročník Mezinárodního filmového festivalu AFO 2006 bude tematicky zaměřen na Osobnosti (v) dokumentu, tj. na výrazné osobnosti před i za kamerou, a v jeho průběhu budou mít návštěvníci možnost zhlédnout produkci nových dokumentárních filmů, populárně-vědeckých a vzdělávacích pořadů vyrobených v období minulých dvou let. Tyto filmy budou bojovat jak o přízeň mezinárodní poroty, která udělí nejlepšímu filmu Velkou cenu AFO, tak o přízeň diváků.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz