Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Gruzie: Vězni strádají v nelidských podmínkách, reformy zatím v nedohlednu

19. 9. 2006
Pro Econnect přeložil Vladimír Berdzenishvili. [HRW/Econnect] -


Tisíce vězňů v Gruzii se nachází v nelidských a ponižujících podmínkách a mnoho z nich je vystaveno násilí a špatnému zacházení. Ve své nové zprávě to uvedla organizace pro lidská práva Human Rights Watch.

Stostránková zpráva nazvaná “Undue Punishment: Abuses against Prisoners in Georgia” popisuje podmínky, ve kterých přebývá většina z 13 000 tisíc gruzínských vězňů. Za poslední dva roky se počet vězňů zvýšil téměř o polovinu, protože někteří vězni sedí za nenásilně spáchané trestné činy. Téměř dvě třetiny zatčených očekávají soudní jednání. Ve většině věznicích se vězni nacházejí v takových ponižujících podmínkách, které nejsou v souladu s gruzínskou ústavou ani mezinárodním právem.

Gruzínská vláda se všemožně snaží ujistit, že chrání lidská práva a mnohokrát slibovala, že vyřeší hrozné podmínky vězeňského systému, ale místo splnění slibů vláda podnikla kroky, které pouze zhoršily stav vězňů. Od prosince byly provedeny nové změny ve vězeňském systému. Tyto změny umožnily bití, ponižování a mučení vězňů.

Human Rights Watch připomenulo vládě incident v tbiliském vězení № 5, které se konalo 27. března 2006, které gruzínská vláda považovala za vzbouření vězňů, při kterém bylo zavražděno 7 vězňů a desítky byly zraněny. Až po třech měsících začala gruzínská vláda s vyšetřováním případu a to proto, že na ní byl vyvíjen nátlak. Evropská unie a jiní dárci poskytují Gruzii finanční pomoc na stavbu nových věznic, ale stavba nových věznic a finanční podpora nemůže vyřešit problémy špatného zacházení s vězni.

Human Rights Watch žádá gruzínskou vládu k okamžitému zásahu do ochrany lidských práv zatčených a o vytvoření nezávislé komise, která by vyšetřovala špatné zacházení se zatčenými a také žádá, aby gruzínská vláda veřejně prohlásila, že nebude tolerovat špatné zacházení s vězni.

Pro Econnect přeložil Vladimír Berdzenishvili.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz