Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vernisáží výstavy fotografií Arnika zahájila „30 dní za čistou zemi, vzduch a vodu“

14. 9. 2006 - ÚSTÍ NAD LABEM [Econnect/Arnika]

Dnešní vernisáží výstavy fotografií „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“ Arnika zahájila cyklus akcí věnovaných ochraně životního prostředí „30 dní za čistou zemi, vzduch a vodu“.

Většina z nich se uskuteční v Ústí nad Labem. Po zmíněné výstavě budou následovat informační stánky, výstava o Spolchemii na ústeckých středních školách, petice za ukončení provozu amalgámové elektrolýzy ve Spolchemii do roku 2009 a další akce zaměřené na zlepšení kvality životního prostředí.

„Cyklem akcí „30 dní za čistou zemi, vzduch a vodu“ se snažíme upozornit na rizika používání a produkce toxických látek v průmyslu a na nebezpečí spojená s chemickou výrobou. Naším cílem, k němuž bude směřovat většina akcí v příštích 30 dnech, je snížení úniků rtuti, hexachlorbenzenu a dalších látek z provozu Spolchemie."

"Zároveň chceme upozornit na alternativní řešení v podobě zavádění nejlepších dostupných technologií, důkladného zabezpečení chemických provozů či na zavedení a důsledné uplatnění nové evropské legislativy známé pod zkratkou REACH, která by měla přinést přísnější kontrolu chemických látek,“ vysvětlila smysl akce Mgr. Hana Kuncová z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

"Dnes zahájená fotografická výstava nabízí průřez nejznámějšími haváriemi průmyslových podniků, ke kterým došlo ve světě i v České republice během posledních třiceti let. Fotografie doplňují informace o příčinách i důsledcích těchto katastrof a nabízí případně i možnosti prevence."

"Ústí nad Labem je městem, kde leží prakticky v samém centru velký chemický podnik, ve kterém došlo za posledních pět let ke 14 haváriím, což není zrovna málo. Téma výstavy by tedy mohlo místní obyvatele zajímat,“ uvedla Mgr. Hana Kuncová z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Vedle záběrů z nechvalně proslulé bhopálské tragédie či katastrofy v Sevesu mohou lidé na výstavě vidět také snímek ústeckého fotoreportéra Libor Zavorala z rozsáhlého požáru v ústecké Spolchemii, kdy explodovala některá výrobní zařízení a shořelo zde zhruba 100 tun umělých pryskyřic nebo fotografii z 29. září 2004, kdy ze Spolchemie uniklo na 60 kilogramů oxidu sírového.

„Doufám, že tato výstava lidi alespoň trochu vyburcuje. Většina havárií se totiž stane kvůli lidskému zavinění. Doporučil bych i pracovníkům Spolchemie, aby se na výstavu zašli podívat a viděli důsledky některých průmyslových katastrof na vlastní oči. Stejně tak bych řidičům promítal záběry z nejdrastičtějších dopravních nehod,“ okomentoval výstavu Libor Zavoral.

Některé z havárií, k nimž ve Spolchemii za posledních několik desítek let došlo, byly spojené také s úniky rtuti. Ke snížení úniků rtuti ze Spolchemie jednoznačně povede její náhrada při výrobě chlóru, kterou může stanovit Krajský úřad Ústeckého kraje v integrovaném povolení pro Spolchemii. "Měl by tak učinit k co nejbližšímu datu, kterým je podle nás rok 2009," upřesnila Kuncová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz