Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace chystají oslavy ekologicky šetrné dopravy

13. 9. 2006 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Letos budou tyto oslavy, které mají za cíl upozornit na šetrnější způsoby dopravy, zřejmě nejrozsáhlejší za čtrnáct let jejich pořádání v ČR. Již tuto sobotu zahájí v Praze týdenní program Zažít město jinak. Občané se mohou připojovat k výzvě Nechte auto doma a účastnit se desítek akcí v celé republice. Města podpoří Den bez aut například bezplatným poskytováním hromadné dopravy a komunální politici se ocitnou pod palbou otázek k jejich záměrům koncepčních dopravních řešení. Možná uvidíte anděla nebo růžové kolo!

Hned celý týden akcí zažije hlavní město, kde proběhne evropská mutace Týdne mobility. Zažít město jinak je týdenní program, který pro obyvatele Prahy připravil Auto*Mat a Motus - produkce divadla Alfred ve dvoře ve spolupráci s Hlavním městem Prahou. Akce začnou již v sobotu 16. září na Smetanově nábřeží a vyvrcholí Velkou slavnostní cyklojízdou v pátek 22. září.

Smetanovo nábřeží se tuto sobotu promění v živý boulevard plný pouličních kaváren. Návštěvníci si vychutnají nejen dobrou kávu, ale i různá divadelní a hudební vystoupení a stanou se součástí happeningů. Pod širým nebem bude fungovat servis kol, testovací jízdy po Praze na kole a celá řada informačních služeb pro veřejnost.

Menších akcí, které se hlásí ke Dni bez aut je celá řada. Například v sobotu 16. září pořádá občanské sdružení Hamerský potok vycházku po „Jindrově naučné stezce“ do Jindřišského údolí na Jindřichohradecku. Odjíždí se v 10:15 z Jindřichova Hradce úzkorozchodnou lokálkou JHMD směrem na Novou Bystřici, sraz účastníků je v půl jedenácté na nádraží v Blažejově.

Happening s názvem „Před přechodem, za přechodem, nikdo nesmí stát“ pořádá sdružení Pražské matky 19. září na rohu Anglické a Londýnské ulice na pražských Vinohradech. „Závod“ s dětskými kočárky a vozíčkáři v pražských ulicích chce zábavnou formou poukázat na to, jak bezohledné chování řidičů, parkujících na chodnících, přechodech nebo v jejich těsné blízkosti, ztěžuje kočárkářům i vozíčkářům pohyb.

„Budeme se ptát politiků kandidujících v nadcházejících komunálních volbách, jak chtějí oni osobně i jejich strany dlouhodobě a koncepčně řešit problémy pražské dopravy,“ popisuje další z aktivit Auto*Matu Martin Mareček. Začátkem září oslovil Auto*Mat politiky jednoduchým dotazníkem a jeho výsledky zveřejní ve třetím zářijovém týdnu. Ve středu 20. září se v divadle Alfred ve dvoře uskuteční k tématu veřejná diskuse.

Znovu se objeví v Praze andělé, kteří tiše upozorní na zranitelnost chodců a cyklistů. Na přechodech, křižovatkách a u frekventovaných silnic budou dbát na jejich bezpečí. Tento úspěšný happening začal krátce po smrti Jana Bouchala. Andělé se zúčastní také velké slavnostní cyklojízdy 22. září, startuje v 18. hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad.

Již čtrnáctým rokem se koná celostátní Den bez aut, který se loni uskutečnil ve více než stovce měst a obcí, přičemž ve dvaceti z nich byla jízda v MHD zdarma. Jde o národní podobu evropského dne bez aut, přičemž sdružení Děti Země začalo s jeho pořádáním o několik let dříve než v oficiální verzi Evropská unie a tuto tradici se snaží nadále udržovat. K akci 22. září se může přihlásit jakákoliv organizace či město, když tento den či během předcházejícího týdne uspořádá nějakou aktivitu na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze. Veřejně se také mohou jednotlivci přihlásit k výzvě Nechte auto doma na internetových stránkách Dětí Země.

Přehled pořádaných akcí naleznete v Kalendáři akcí NNO na stránkách Econnectu.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz