Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Na změnu klimatu je třeba se adaptovat, ne proti ní bojovat

6. 9. 2006 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

Frances Cairncrossová, ředitelka britské Rady pro ekonomický a sociální výzkum, prohlásila, že představitelé nejmocnějších národů světa by měli uvažovat spíše o adaptaci na změnu klimatu, než proti tomu zkoušet bojovat, napsal deník Independent.

"Politice adaptace se dostává mnohem méně pozornosti než zmírňování (změn klimatu), a to je chyba," prohlásila podle Independentu Frances Cairncrossová. "Musíme se nyní připravovat na teplejší a sušší svět, obzvlášť v chudých zemích. To znamená například vyvíjet nové plodiny, stavět protipovodňové zábrany, ustanovit nová pravidla pro výstavbu, nebo zakázat stavět blízko úrovni mořské hladiny." K tomu, aby přestal stoupat objem skleníkových plynů v atmosféře, by, jak říká Cairncrossová musely jejich emise klesnout přibližně o šedesát procent. "A to se jednoduše nestane," prohlásila.

Dále zmínila, že všechny známé zdroje obnovitelné energie dohromady uspokojí pouze dvě procenta světové poptávky po elektrické energii, píše Independent. Naproti tomu 40 procent veškeré elektřiny se vyrábí z uhlí. "I kdyby se z obnovitelných zdrojů vyrábělo desetkrát víc elektřiny, bude to pořád jen poloviční množství toho, co se vyrábí z uhlí," dodala Cairncrossová a upozornila, že Kjótský protokol nepodepsaly ani Čína ani Indie, jejichž počet obyvatel dohromady tvoří třetinu lidstva, a Spojené státy se jej taky rozhodly ignorovat.

Naopak některá místa na světě, jako například Sibiř, by podle ní mohla z globálního oteplování mít prospěch. "Jsou dva způsoby, jak změnu klimatu zvládnout: můžeme se adaptovat, nebo se můžeme pokusit ten proces zpomalit. Ve skutečnosti budeme dělat obojí. Adaptaci na klimatické změny se však věnuje jen málo pozornosti," řekla podle deníku Independent Frances Cairncrossová.

Podle článku Johna Von Radowitze v deníku Independent ze dne 4. 9. 2006


Hana Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz