Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V karlovarské knihovně jsou dny židovské kultury

5. 9. 2006 - KARLOVY VARY [Econnect]

Židovská obec v Karlových Varech ve spolupráci s karlovarskou Krajskou knihovnou pořádá k Evropskému dni židovské kultury informační a kulturní týden, ve kterém seznamuje s kulturou a historií židovské komunity zdejšího regionu i v celých Čechách.

Týden začal v krajské knihovně 3. září, přesně na Evropský den židovské kultury, koncertem Dua Marion z Prahy. Zároveň tu byly otevřena výstava „Historie Židů v Čechách a na Moravě“, kterou knihovně zapůjčilo Židovské muzeum v Praze, doplněná další výstavou o působení Židů v regionu Karlovarského kraje. Třetí výstava s názvem „Židovské tradice a zvyky“ je k vidění v karlovarské synagoze.

Program týdne pokračuje v úterý 5. září přednáškou vrchního zemského rabína Karola Sidona o židovském vzdělávání, ve středu je koncert jidiš písní Hany Frejkové a ve čtvrtek diskusní večer na téma judaismus. Všechny pořady začínají v Krajské knihovně v Karlových Varech v 17.30. Během týdne jsou také osvětové dny na židovských hřbitovech v Karlových Varech a v blízkém Hroznětíně, kde se návštěvníci hřbitovů mohou seznámit s židovskými pohřebními zvyklostmi a rituály. Všechny akce jsou veřejnosti přístupné zdarma.

"Prodloužili jsme si Evropský den židovské kultury až do sedmého září, a to proto, abychom více informovali veřejnost o židovské kultuře," uvedl duchovní židovské obce v Karlových Varech Chaim Kočí. "Krajská knihovna je multifunkční vzdělávací institut, kdežto naše prostory jsou omezené. Pořádáním v knihovně tak budou dny židovské kultury více otevřeny veřejnosti," přiblížil Chaim Kočí spolupráci s knihovnou. I když je dnes v Židovské obci v Karlových Varech sotva sto lidí a Chaim Kočí je k obnově komunity spíše skeptický, význam své obce vidí v přibližování židovské historie a kultury zdejší veřejnosti.

"Židovská kultura sem vždy patřila. Zdejší infrastrukturu budovali Židé. Je to konečně vidět i na výstavě v knihovně, kolik tu bylo židovských obcí. Ty ale doplatily v minulém století na to, že byly v Sudetech, takže kromě několika torz tu z židovských památek nic nezůstalo. Naše obec pořádá přednášky, a to i ve spolupráci s křesťanskou akademií, a nejen v Karlových Varech, ale i v Ostrově či v Sokolově," dodal Chaim Kočí.

V letošním roce vydala Židovská obec v Karlových Varech publikaci "Židé a židovské obce v Karlových Varech a okolí", jejímž autorem je Petr Rubín. Právě tuto publikaci nabízí pořadatelé zájemcům o regionální historii. Publikace popisuje působení Židů v Karlových Varech, vzpomíná na zdejší židovská lázeňská zařízení a také působení nejznámější karlovarské židovské rodiny Moserů, která v Karlových Varech založila slavnou tradici sklářské výroby.

Publikace seznamuje i s osidlováním židovského ghetta v blízkém Hroznětíně, odkud Moserovi pocházeli, a které bylo svého času největším židovským ghettem v západních Čechách. Zájemci se tu dočtou ještě o židovské historii několika dalších míst regionu.


Antonín Kunc

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Antonín Kunc

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz