Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival RefuFest nabízí seznámení s kulturou uprchlíků

8. 9. 2006 - PRAHA [Econnect/Berkat]

Ve dnech 15. a 16. září se uskuteční oficiálně první ročník festivalu RefuFest, který v centru Prahy na náměstí Míru nabízí dvoudenní happening setkání čekatelů na azyl, azylantů i již integrovaných příchozích z různým menšin s veřejností i s lidmi z organizací, které jim pomáhají. Festival pořádá občanské sdružení Berkat.

„Účastníci festivalu mají šanci předvést svou kulturu, pochlubit se svými talenty ve výrobě pochoutek ducha i těla. Mohou přijít se svou kulturou jako s domem, ve kterém jsme vítáni s vlídnou a laskavou radostí. Je to setkání, jehož rámec poskytl na chvíli různým identitám svobodný prostor,“ uvedla jedna z organizátorek festivalu Jana Hradilková.

V loňském roce se poprvé uskutečnil nultý ročník festivalu, jehož záměrem bylo navázat na pouliční akce Berkatu, které se dosud konaly formou Bazaretů. RefuFest se stal úspěšným pokusem vytvořit základ pro pravidelnou každoroční akci svého druhu - pouliční festival plný hudby, diskusí, tance, divadelních představení a kulinářských specialit z různých zemí světa.

Rámec festivalu je postaven tak, aby v něm bylo všemi jeho účastníky dosaženo maximálního možného pocitu svobody, uvolnění, odreagování, bezpečí a soustředění se na lepší stránky života: lidé v tomto prostoru mají k dispozici několik možností, které mohou plynule střídat: hovořit a stolovat s ostatními nebo jen poslouchat hudbu a řeči ostatních.

Letošní, oficiálně první ročník Refufestu bude podobně jako loni koncipován jako kulturně-společenský pouliční happening, při kterém se jeho tvůrci, kolemjdoucí návštěvníci i pozvaní hosté z řad hudebníků, tanečníků, divadelníků, ale třeba i kuchařů a řemeslníků, dočkají mnoha překvapení a zážitků v ojediněle barevném „mumraji“.

Letošní RefuFest bude také oslavou nově vzniklého komunitního centra pro cizince, zvaného InBáze. Od května InBází prochází mnoho lidí různých národností, pro něž poskytuje široké spektrum služeb a podporu při jejich integraci do naší společnosti. I letos se RefuFestu zúčastní skupinky žadatelů o azyl, vypravené z několika uprchlických táborů po celé ČR. Uprchlíci budou mít možnost - stejně jako ostatní - účastnit se jako diváci i spolutvůrci či účinkující festivalu.

Součástí dvoudenního RefuFestu budou hudební a taneční vystoupení, program pro děti, nabídka tradičních jídel národních kuchyní, prodej výrobků z dílen v uprchlických táborech, výstava výrobků dílen Berkatu (HFC v Afghanistánu, šicí dílna InBáze - www.berkat.cz) a prezentace činností těch sdružení, které se jakkoli na pořádání RefuFestu podílejí.

RefuFest uvítá letos i zahraniční hosty z Čečenska – taneční skupinu Maršo, jejíž podpora je součástí programu Berkatu v Grozném.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

11. 9. 2006
11. 9. 2006

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz