Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský den židovské kultury bude 3. září

1. 9. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Židovské obce v Praze, Brně, Teplicích, Plzni a dalších městech představí 3. září v rámci Evropského dne židovské kultury řadu památek. Například pražské Židovské muzeum plánuje na neděli Den otevřených dveří, v jehož rámci si budou moci zájemci prohlédnout židovský hřbitov na Žižkově, takzvaný první izraelský hřbitov na Olšanech.

Podle Jany Tomáškové z produkční a umělecké agentury IAM unlimited byl hřbitov ve Fibichově ulici v Praze 3 založen v roce 1680 jako morové pohřebiště židovské obce. Znovu se zde pohřbívalo v době morové epidemie ve druhém desetiletí 18. století, pravidelně pak od roku 1787, kdy vešel v platnost zákaz pohřbívání uvnitř města. Hřbitov sloužil do roku 1890, kdy byl zřízen nový židovský hřbitov ve Strašnicích.

"Po druhé světové válce hřbitov pustl, řada náhrobků byla povalena. Na počátku 60. let byl z větší části zrušen a přeměněn v park. Nejstarší část s náhrobky význačných osobností však zůstala zachována a od parku ji oddělila nová zeď. Ve druhé polovině 80. let byla v parkové části postavena věž televizního vysílače. Zachovanou část hřbitova, která je památkově chráněna, převzalo před sedmi lety do správy Židovské muzeum v Praze. Po stavebních úpravách a restaurátorských pracích ji v září 2001 zpřístupnilo," řekla Tomášková ČTK.

Evropský den židovské kultury oslaví i v Brně, kde se uskuteční prohlídky synagogy a také hřbitova v Nezamyslově ulici. V kulturním a vzdělávacím centru rabína Federa zhlédnou zájemci dokumenty o židovských památkách jižní Moravy, budou si moci koupit knihy a mapky se židovskou tematikou, případně si prohlédnou výstavu fotografií z Izraele.

Otevřeny budou i židovské hřbitovy v Ivančicích, Boskovicích, v Holešově, Lomnici a Třebíči. Dny židovské kuchyně chystají v termínu od 13. do 17. září v Hotelu Prince de Ligne v Teplicích. Podle Tomáškové se má zahájení zúčastnit izraelský velvyslanec a také primátoři a starostové obcí na území severozápadních Čech. Při příležitosti dnů židovské kultury bude v září otevřena stálá expozice v restaurované obřadní síni lounského hřbitova s názvem Historie Židů v Lounech.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz