Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Malajsie: Podezřelé osoby jsou zadržovány bez soudu či obvinění

30. 8. 2006 - PRAHA [HRW/Econnect]

Malajsijská vláda zadržuje na základě zákona o mimořádném rozhodnutí více než 700 podezřelých osob. Tyto osoby jsou zadržovány na neurčitě dlouhou dobu, aniž by s nimi proběhl soudní proces či proti nim bylo vzneseno obvinění. Uvedla to ve své nové zprávě organizace Human Rights Watch (HRW). Podle HRW by parlament měl tento zákon zrušit a běžné delikty řešit na základě trestního zákona.

Zpráva nazvaná “Convicted Before Trial: Indefinite Detention Under Malaysia’s Emergency Ordinance,” dokumentuje přístup malajsijské vlády, která na neurčitě dlouhou dobu zadržuje podezřelé z kriminálních deliktů bez obvinění či soudu, nechává je bít a vystavuje špatnému zacházení ve vazebních věznicích a po soudem nařízeném propuštění je znovu zadržuje.

Zákon o mimořádném rozhodnutí byl přijat v roce 1969 jako „dočasné opatření“, které mělo zabránit etnickým vzpourám. Avšak po více než čtyři desetiletí využívala vláda tento zákon, aby mohla zadržovat podezřelé osoby bez soudu na delší dobu, pokud neměla nic jiného na jejich obvinění.

„Zákon o mimořádném rozhodnutí ponechává zadržené ve stavu základní nejistoty. Zadržení nikdy neví, kdy budou propuštěni,“ řekl Sahr MuhammedAlly, výzkumný pracovník v oddělení Human Rights Watch pro Asii a také autor zprávy. “A pokud jsou propuštěni, nemají žádné záruky, že nebudou znovu zadrženi a ponecháni ve vazbě kvůli stejnému obvinění. Tyto praktiky musí skončit.“

Osoby zadržené na základě tohoto zákona jsou zadržovány ve vazební věznici Simpang Renggam v Johoru v nehumánních a ponižujících podmínkách. Podle jejich výpovědi jsou zde přeplněné cely, špatná hygiena, nevhodné osvětlení a ventilace a nestravitelné jídlo.

Podle zákona nemají zadržení možnost se hájit kvůli důvodům své vazby, přičemž procedurální základ pro zadržení může přehodnotit pouze soud. Nicméně vláda obvykle nerespektuje soudní rozhodnutí, pokud jsou procedurální námitky úspěšné. V červnu tohoto roku podle tamějších médií policie znovu zadržela 11 osob, které byly propuštěny z vazební věznice.

“Mezi základní principy spravedlnosti patří, že o vině či nevině rozhoduje nezávislý soud, nikoliv exekutivní vyhláška,“ řekl MuhammedAlly. „Malajsie musí zrušit zákon o mimořádném rozhodnutí a začít používat trestní právo při řešení běžných deliktů.“

V loňském roce vládou jmenovaná královská komise doporučila zrušení tohoto zákona. Členové komise uvedli, že „zákon už nemá opodstatnění a porušuje lidská práva.“ Avšak vláda dosud nedala najevo, že by tento kontroverzní zákon chtěla zrušit.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz