Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obránci lidských práv žádají: apelujte za uprchlíky, kterým hrozí mučení

29. 8. 2006 -, Econnect / Amnesty International

Čtyři uprchlíci a jeden žadatel o azyl byli 9. srpna vydáni kyrgyzskými úřady do Uzbekistánu. Obránci lidských práv se obávají, že Zhakhongir Maksudov, Odilzhon Rakhimov, Yakub Toshboev, Rasulzhon Pirmatov a Faez Tadzhikhalilov mohou být vystaveni držení v izolaci, mučení nebo obecně špatnému zacházení, a budou souzeni v zcela nespravedlivém procesu, po kterém bude následovat dlouhé vězení nebo dokonce trest smrti. Amnesty International proto vyzývá veřejnost, aby apelovala na zodpovědné úřady za změnu situace.

Amnesty International varuje, že čtyřem uprchlíkům z Uzbekistánu, byli od června 2005 vězněni v Kyrgyzstánu, hrozí okamžitá deportace do vlasti. Zhakongir Maksudov, Odilzhon Rakhimov, Yakub Toshboev a Rasulzhon Pirmatov byli ve skupině více než 500 žadatelů o azyl, kteří 13. května uprchli z východouzbeckého města Andizhan poté, co zde ozbrojené složky střílely do tisíců většinou neozbrojených demonstrantů. Tito utečenci hledali mezinárodní ochranu a bezpečí v sousedním Kyrgyzstánu. Následně jim byl Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky (UNHCR) a nakonec i kyrgyzskými orgány uznán uprchlický statut. Přesto byli v červnu 2005 přesídleni z utečeneckého tábora v Besh Kaně do vězení v Oshi. Revidované směrnice UNHCR pro aplikovatelná kritéria a standardy týkající se žadatelů o azyl však jasně říkají, že věznění žadatelů o azyl je "nezpochybnitelně nepřijatelné" a že "by mělo být základním principem, že žadatelé o azyl nebudou vězněni".

Uzbecké úřady tvrdí, že jeden z těchto mužů byl odsouzený za drogové delikty a ostatní tři byli hledáni v souvislosti s násilnou smrtí městského žalobce, k níž došlo 13. května v Andizhanu. Oni však toto obvinění odmítají. Odvolali se proti rozhodnutí Městského soudu v Biškeku z 13. prosince, kterým byli vydáni do Uzbekistánu. Nejvyšší soud Kyrgyzstánu 9. ledna zamítl odvolání dvou z nich. Ovšem UNHCR ve stejný den uvedl, že již dříve uznával tyto muže za uprchlíky.

Uprchlíkům hrozí i mučení

Existují obavy, že Nejvyšší soud při vynášení svého rozhodnutí přijal od Nejvyššího žalobce Uzbekistánu "záruky," že Uzbekistán nebude muže mučit. Mezinárodní právo o tom říká: takovéto záruky nezprošťují úřady Kyrgyzstánu od mezinárodními zákony pro lidská práva a uprchlíky dané povinnosti zachovat princip non-refoulmentu, který zakazuje nucené vystěhování osob do země, ve které by jim hrozilo závažné porušování lidských práv, včetně mučení nebo jiného týrání. Amnesty International má za to, že jakékoliv podobné záruky od Nejvyššího žalobce Uzbekistánu by byly nedostatečné na to, aby vyloučily riziko, do kterého jsou tito čtyři muži postaveni. Systematické užívání mučení a špatné zacházení spolu se systémovými a základními chybami v trestním soudnictví vede v Uzbekistánu k široce rozšířenému porušování mezinárodních standardů pro spravedlivý soudní proces. Tito muži se dostávají do velkého rizika, které vyplývá z povahy a kontextu trestných činů, ze kterých jsou obviněni.

Dne 9. června loňského roku kyrgyzské úřady násilně vyhostily do Uzbekistánu čtyři z více než pěti set uprchlíku, kteří odtamtud 13. května utekli. Navzdory spojenému úsilí OSN nebylo možné zjistit místo pobytu těchto mužů. Alespoň jeden z nich byl údajně několikrát mučen a přinejmenším jeden byl v nespravedlivém procesu odsouzen k sedmnácti letům vězení za své údajné zapojení do událostí v Andizhanu. Dne 29. července 2005 dosáhlo UNHCR evakuace 439 uzbeckých uprchlíků, kteří byli z Kyrgyzstánu letecky dopraveni do dočasného střediska v Rumunsku. Někteří z nich zůstali v třetích zemích, zatímco ostatní čekají na usazení v zemích, které jim nabídly stálou ochranu. Patnáct uprchlíků z Uzbekistánu ale zůstalo uvězněno v Kyrgyzstánu. Kyrgyzské úřady rozhodly, že jedenáct z nich jsou uprchlíky, a tyto 16. září 2005 vystěhovala do Londýna. Následně byli umístěni do Belgie, Finska a Nizozemska.

Jak pomoci

"Pošlete co nejdříve apely v ruštině, angličtině, kyrgyzštině nebo ve svém vlastním jazyce a žádejte úřady Kyrgyzstánu aby zaručily, že Zhankhongir Maksudov, Odilzhon Rakhimov, Yakub Toshboev a Rasulzhon Pirmatov nebudou násilně navráceni do Uzbekistánu, kde by jim hrozilo mučení a další vážná porušování lidských práv," vyzývá Amnesty International. Na úřady je také třeba apelovat, aby si jako smluvní strana Úmluvy o postavení uprchlíků a Konvece OSN proti mučení uvědomily, že násilné vystěhování kohokoliv do Uzbekistánu by znamenalo porušení principu non-refoulementu, podle kterého nesmí být nikdo jakýmkoliv způsobem vrácen do situace, ve které by byl v nebezpečí mučení a ostatních závažných porušování lidských práv. Zodpovědné úřady by také měli zajistit, že všichni čtyři uprchlíci budou neprodleně propuštěni z vězení a předáni UNHCR za účelem co nejrychlejšího trvalého řešení jejich tíživé situace. Dopisy pro kyrgyzského prezidenta je třeba směřovat na adresu Kurmanbek Bakiev, Dom Pravitelstva, Bishkek 720003, Kyrgyzstan (e-mailová adresa je Office@mail.gov.kg), apely lze zasílat také na adresu General Prosecutor Kambaraly Kongatiev, General Procuracy, 72 Orozbekov k., Bishkek 720632, Kyrgyzstan (e-mail genproc@bishkek.gov.kg).

Zadržovaným lidem může pomoci i uzbecká strana. "Zhakhongir Maksudov, Odilzhon Rakhimov, Yakub Toshboev, Rasulzhon Pirmatov a Faez Tadzhikhalilov, kteří jsou drženi bez kontaktu s okolím - vyjádřete své obavy o jejich bezpečnost a vyzvěte úřady, aby uveřejnily, kde se nacházejí. Vzvěte úřady, aby zajistily jejich bezpečnost a umožnily jim přístup k právníkům a rodinám, a žádejte záruky, že s nimi bude ve vazbě zacházeno lidsky a nebudou mučeni ani s nimi nebude špatně zacházeno," doporučuje Amnesty. Apely zasílané uzbeckému prezidentovi je třeba odeslat na adresu Islam A. Karimov, Rezidentsia prezidenta; ul. Uzbekistanskaia, 43; Tashkent 700163; UZBEKISTAN (případně e-mail presidents_office@press-service.uz), případně je možné psát na adresu Rashidjon Kodirov, Prokuratura Respubliki Uzbekistan, ul. Gulyamova, 66; Tashkent; 700047; Uzbekistan (e-mail prokuratura@lawyer.com). "Apely zašlete okamžitě," vyzývají obránci lidských práv.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz