Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Klimatické změny ohrožují Latinskou Ameriku a Karibik

29. 8. 2006
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [Econnect/WWF] -


Nová studie koalice největších britských ekologických a rozvojových organizací se zaměřuje na dopady extrémního počasí a klimatických změn na Latinskou Ameriku a oblast Karibiku. Studie byla zveřejněna v souvislosti s prvním výročím úderu hurikánu Katrina na pobřeží Spojených států.

Studie nazvaná "Up in Smoke? Latin America and the Caribbean" mapuje dopady klimatických změn a poškození životního prostředí. Její údaje potvrzují, že dochází ke změnám obvyklých a předvídatelných teplotních a srážkových modelů, které se nyní stávají méně předpověditelné a často více extrémnější.

“Klimatických změn si lze všimnout po celé oblasti Latinské Ameriky. Dochází zde k vysychání Amazonie, záplavám na Haiti, v Kolumbii tají ledovce a hurikány se netvoří pouze ve Střední Americe ale také v jižní Brazílii,“ řekl Giulio Volpi, koordinátor programu WWF o klimatických změnách v Latinské Americe.

„Kapacita ekosystému v celém regionu reagovat jako nárazník vůči extrémním výkyvům počasí je stále slabší. Výkyvy počasí mají také negativní dopady na životy tamějších obyvatel,“ prohlásil Volpi.

Podle studie budou mít klimatické změny zásadní ekonomické dopady na rybolov, korálové útesy, turistický ruch, dosažitelnost vody a zemědělství. To bude mít také za následek zhoršení chronické podvýživy, která zasahuje velké množství latinoamerické populace.

“Globální oteplování už nyní zasahuje Latinskou Ameriku a Karibik a ohrožuje katastrofickými dopady životní prostředí a lidi, obzvláště chudé komunity,“ dodal Volpi. „Političtí představitelé Latinské Ameriky musí udělat maximum pro boj s klimatickými změnami.“

Studie vyzývá vlády Latinské Ameriky, aby zabránily vypouštění emisí způsobující klimatické změny. Učinit tak mohou tím, že se budou řídit politikou, která povede k větší ochraně klimatu. Stejně tak by vlády měly zahájit co nejrazantnější iniciativy vedoucí k podpoře energetické úspornosti, obnovitelným zdrojům energie a zastavení odlesňování.

Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

Související komentáře

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz