Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hrozba obnovení komerčního lovu velryb prozatím odvrácena

26. 7. 2004
Marek Tomin [Greenpeace / Econnect] -


Letošní zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v italském Sorrentu proběhlo ve znamení dalších urputných snah velrybářů naplno obnovit komerční lov velryb. Zápas o budoucnost největších savců na Zemi se tak letos opět vyhrotil a ukázalo se, že Česká republika má jako kandidát na členství v IWC nepostradatelný význam.

Od samého počátku zasedání bylo patrné úsilí velrybářů rozšířit lov velryb. Během prvního dne se Japonsku jen o rozdíl malého počtu hlasů nepodařilo prosadit rezoluci, která by znamenala závažné snížení transparentnosti IWC tím, že by zavedla institut tajného hlasování. To by Japonsku umožnilo ještě efektivněji uplatňovat diplomatické manýry, kterými přesvědčuje rozvojové země, aby do IWC vstoupily a podpořily snahy obnovit komerční lov velryb. Do komise letos na podporu velrybářů vstoupily další rozvojové země - Mauritánie, Pobřeží slonoviny, Tuvalu a Surinam. Druhou stranu naopak významně podpořily Maďarsko a Belgie. Rezoluce o tajném hlasování nakonec neprošla jen velice těsně (24 pro, 29 proti).

K nejzávažnějším pokusům oslabit ochranu velryb došlo během posledních dvou dnů zasedání. Ve středu Japonsko předložilo rezoluci žádající zrušení Chráněné oblasti pro velryby ve vodách kolem Antarktidy a zároveň požádalo o udělení kvóty na ulovení 3 000 kusů plejtváků malých v těchto vodách. Tento návrh sice neprošel (30 proti, 19 pro a 2 se zdržel hlasování), ale jasně naznačuje, jakým směrem se velrybářské země vydávají. Japonsko, které pravidelně upozorňuje na nutnost zakládat veškerá rozhodnutí o lovu velryb na vědeckých poznatcích, letos zcela ignorovalo zasedání Vědeckého výboru, ústředního orgánu IWC, a z tohoto důvodu se stalo terčem značné kritiky ze strany mnoha členů IWC.

Japonsko letos opět požádalo IWC o požehnání k obnovení komerčního lovu velryb ve svých teritoriálních vodách. Návrhy na udělení kvót na pobřežní lov plejtváků malých a Brydeových však nezískaly potřebný počet hlasů. Na Japonsko se opět snesla značná kritika, jelikož předložené rezoluce nekonzultovalo s Vědeckým výborem IWC.

Norsko, které se proti moratoriu na veškerý komerční lov odvolalo již v roce 1982 a od té doby ho svévolně ignoruje, již dříve oznámilo, že do roku 2008 hodlá podstatně rozšířit lov plejtváků malých ve vodách severního Atlantiku, možná až na trojnásobek současných 600 až 700 velryb ročně.

Současné rozložení sil uvnitř IWC zároveň způsobilo, že nebyly přijaty žádné rezoluce, které by významně rozšířily ochranu velryb. Komise odmítla jak zřízení Chráněné oblasti pro velryby v jižním Tichomoří, tak zřízení podobné rezervace ve vodách jižního Atlantiku. Ke schválení těchto rezolucí byla potřebná tříčtvrtinová většina hlasů.

Světlým bodem třetího dne schůze se stalo přijetí návrhu, který požaduje, aby byly přezkoumány současné metody zabíjení velryb. Podle schválené rezoluce dnes tyto metody nezaručují velrybám bezbolestnou smrt a „mohou zvířeti způsobit bolest, stres nebo úzkost“. Zástupci Nového Zélandu, kteří návrh předložili, se však podivili na tím, že tolik zemí hlasovalo proti jejímu přijetí (29 bylo pro, 22 proti). „Abych pravdu řekl, jsem udiven, že vůbec někdo mohl hlasovat proti,“ řekl agentuře AP novozélandský ministr ochrany přírody.

Největší rozruch v průběhu celého letošního zasedání však způsobilo zveřejnění plánu na zavedení takzvaných Přepracovaných pravidel hospodaření s velrybami (Revised Management Scheme – RMS), který předložily velrybářské země za podpory některých tradičně ochranářských zemí. Návrh na vypracování a implementaci těchto nových pravidel pro udělování kvót na lov velryb, který oficiálně předložil dánský předseda IWC Henrik Fischer, přitom vznikl za zavřenými dveřmi a podílely se na něm Dánsko, Island, Japonsko, Holandsko, Španělsko, Švédsko a USA. Z původně předloženého návrhu vyplývalo automatické zrušení moratoria na veškerý komerční lov velryb do pěti let po zavedení nových pravidel lovu velryb.

„Stovky milionů lidí, kteří jsou proti lovu velryb mají právo vidět plány pro obnovení velrybářství. Neměly by být vypracovány v tajnosti a potom předloženy k hlasování, aniž by kdokoli mimo IWC věděl, co je jejich obsahem. Aby IWC ve světě neztratila důvěryhodnost, je zcela nezbytné, aby vše probíhalo transparentně,“ řekl během zasedání vedoucí kampaně Greenpeace International John Frizell.

Vytvoření nových pravidel pro komerční lov velryb je velice ožehavé téma a řada zemí v čele s Novým Zélandem a Austrálií se domnívá, že nutně povede k obnovení komerčního lovu velryb. Vypracováním těchto pravidel byl pověřen Vědecký výbor IWC již v roce 1982, když bylo odsouhlaseno desetileté moratorium na veškerý komerční lov velryb (v roce 1992 bylo prodlouženo na dobu neurčitou). Novým pravidlům však mělo předcházet Ucelené vyhodnocení (Comprehensive Assessment) stavů všech druhů velryb a řada zemí argumentuje tím, že stále neexistují spolehlivé údaje o tom, kolik velryb v oceánech světa zbývá.

Obvinění z úmyslu obnovit komerční lov velryb však razantně odmítly Spojené státy a rezoluce byla ve čtvrtek přijata ve značně pozměněném znění. Zatímco původní návrh požadoval, aby se již na příštím zasedání IWC v Koreji hlasovalo o přijetí nových pravidel lovu, přijaté znění požaduje jejich vypracování s tím že na příští schůzi budou projednány a „možná se o nich bude hlasovat“.

Spojené státy vzápětí po skončení letošního zasedání USA upřesnily svoje postavení. Americký Komisař pro IWC William Hogarth řekl novinářům, že „Spojené státy nepodporují zrušení moratoria“.

„Pozice USA se nezměnila. Jsme proti komerčnímu lovu velryb. Máme však vážné obavy o lovu velryb za vědeckými účely, který se v současnosti provozuje, jelikož se v podstatě jedná komerční záležitost,“ řekl Hogarth a dodal že „je možné, že se nakonec na ničem ohledně nových pravidel neshodneme, ale musíme tento krok využít jako základ pro další diskuse, abychom mohli učinit kroky vpřed.“

Letos se poprvé jako řádný člen zúčastnila zasedání IWC i východoevropská země, která nesousedí s mořem. Maďarsko navzdory předchozím obavám, že podlehlo tlaku Japonska a letošního zasedání se nezúčastní, významně podpořilo ochranu velryb.

„Je na čase, aby se Česká republika také připojila k ochranářskému táboru uvnitř IWC. Velryby potřebují náš hlas,“ řekl Marek Tomin, nezávislý poradce Greenpeace v oblasti ochrany velryb. Marek Tomin

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz