Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Corp Watch: Na rekonstrukci po hurikánu se kvůli korporacím nepodílí místní firmy

24. 8. 2006 - PRAHA [Econnect/Corp Watch]

-Big Easy Money-
-Big Easy Money-
Na obnově pobřeží Spojených států, které v loňském roce zničil hurikán Katrina, vydělávají především cizí firmy, zatímco místní společnosti a dělníci v New Orleans a poničených lokalitách získávají pouze nepatrnou část zakázek. Uvedla to ve své nové zprávě nazvané „Big Easy Money“ nevládní organizace Corp Watch.

Corp Watch analyzovala údaje Federal Emergency Management Agency (FEMA), ze kterých vyplývá, že „plných 90% z první vlny kontraktů – včetně některých největších zakázek bez výběrového řízení – získaly společnosti se sídlem jinde, než jsou tři nejvíce postižené státy. V červenci 2006, po několika měsících sporů a slyšení v Kongresu, zvýšily nakonec firmy ze států Lousiana, Mississippi a Alabama svůj celkový podíl zakázek na 16,6%“.

Podle analýzy Corp Watch získaly více federálních zakázek společnosti ze států Virginia a Indiana – obvykle velké korporace napojené na politickou scénu – než jakýkoliv ze tří států zničených hurikánem Katrina.

Zpráva Corp Watch také odhaluje nezákonný „pyramidový systém získávání kontraktů“, kde společnosti pracující přímo na projektech rekonstrukce často získávají pouze malou (a nedostatečnou) část peněz daňových poplatníků, přičemž lokální společnosti a pracovníci tyto subvence většinou vůbec nedostávají. Dalším problémem je úmyslné a systematické vykořisťování zahraničních dělníků a také zaměstnávání ilegálních přistěhovalců.

„Rok po katastrofě připomíná pomalé tempo obnovy zničeného regionu to, co se stalo po válce v Afghanistánu a Iráku. Objevuje se zde stejný model vydělávání na katastrofě, špatné a neúspěšné projekty – to vše kvůli nevhodnému systému získávání zakázek, na kterém dokonce profitují často ty samé firmy,“ říká ředitel Corp Watch Pratap Chatterjee.

„Obnova regionu zničeného hurikánem Katrinou se děje velmi pomalým tempem. Do jisté míry je důvodem to, že místo místních firem dostávají zakázky politicky spřízněné korporace z ostatních států USA, které přitom za peníze daňových poplatníků neodvedou téměř žádnou práci,“ prohlašuje Pratap Chatterjee.

Autorka zprávy “Big, Easy Money” Rita J. King uvedla: „Devastace oblasti zasažené hurikánem je sama o sobě tragická, avšak ziskuchtivost korporací, na které se podílela i vláda díky své spoluúčasti a nekompetenci, přímo souvisí s porušováním zákonů. Je smutné, že podobné vydělávání na katastrofách se v USA stalo běžnou záležitostí. Korporace s politickými kontakty se obohacují na zakázkách bez výběrového řízení, zatímco subdodavatelé – tedy lidé vykonávající vlastní práci na zakázce – pracují za směšné peníze.“


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz