Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guinea: Vláda musí zastavit násilnou činnost bezpečnostních složek

23. 8. 2006 - PRAHA [HRW/Econnect]

Policie a ostatní vládní bezpečnostní síly v africké Guinei běžně mučí, přepadávají a někdy dokonce zabíjí občany, které by měly z titulu své funkce chránit. Uvedla to organizace Human Rights Watch ve své nové zprávě. Zpráva nazvaná „The Perverse Side of Things: Torture, Inadequate Detention Conditions and Excessive Use of Force by Guinean Security Forces“ dokumentuje, jak policie brutálně mučí muže a chlapce zadržované ve vyšetřovací vazbě.

Mezi oběti patří jak jedinci podezřelí z běžné kriminality, tak i osoby považované za vládní oponenty. Jakmile jsou převezeni z vyšetřovací vazby do vězení, musí často čekat roky na soudní proces v nehumánních podmínkách přeplněných a špatně osvětlených cel, kde čelí hladu, nemocem a někdy smrti.

K těmto násilnostem dochází v době ekonomických nepokojů a nadcházející politické transformace. Hospodářství v zemi je rozvrácené, její prezident Lansanta Conté je podle neoficiálních informací smrtelně nemocný a jeho armáda údajně v hlubokém rozkolu.

„Guinejská vláda dovoluje svým bezpečnostním složkám, aby mučily podezřelé a jednaly brutálně,“ řekl Peter Takirambudde, ředitel africké pobočky HRW. „Místo toho by měla ukončit beztrestnost těchto zločinů, což by mohlo zlepšit stabilitu země v této nejisté době.“

Výzkumníci HRW dělali rozhovory s 35 jedinci, včetně mnoha dětí, od nichž získali detailní a věrohodné svědectví o špatném zacházení a mučení policisty během vazby. Ti sdělily HRW, že během policejního vyšetřování byli svázáni kabely, zbiti a páleni cigaretami a žíravinou a pořezáni žiletkami, aby tak z nich bylo vynuceno přiznání.

Dalších dvacet osob zase strávilo více než čtyři roky ve vězení čekáním na soud. Mnoho z nich řeklo, že byli ve vězení na základě přiznání, které bylo vynucené mučením.

Zpráva také zkoumá způsoby nepřiměřeného použití síly guinejskou policií během demonstrací na protest proti zhoršujícím se ekonomickým podmínkám kvůli nekontrolovatelné inflaci. K posledním událostem došlo v červnu tohoto roku, kdy vláda odpověděla na demonstraci proti vzestupu cen základních potravin brutálním zásahem.

Guinejská vláda má právní závazky k několika mezinárodním a africkým úmluvám o lidských právech a týká se to také její ústavy. Tyto závazky požadují, aby vláda respektovala právo na život a svobodu vyjadřování a shromažďování a zakazovala používání mučení. Policie a ostatní bezpečnostní složky tyto závazky porušují celkem běžně.

HRW žádá guinejskou vládu, aby okamžitě začala vyšetřovat zločiny spáchané státními bezpečnostními složkami při národní stávce v červnu tohoto roku a také postavila před soud všechny zodpovědné za mučení a špatné zacházení ve vyšetřovací vazbě.

HRW také doporučuje, aby mezinárodní sponzoři jako Francie, Spojené státy a EU požádaly guinejskou vládu, aby zahájila vyšetřování těchto zločinů. Také by měli podporovat místní nevládní organizace, aby zvýšili jejich schopnost monitorovat a dokumentovat násilí bezpečnostních složek.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz