Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přitvrdíme boj s "novodobým otroctvím"?

22. 8. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Podle odhadů pracuje v České republice nelegálně až 200 tisíc cizinců. Studie nevládních organizací uvádí, že se nucená práce a pracovní vykořisťování týkají až 80 % z celkového počtu dělníků v Česku. Rozhovor s publicistkou Petruškou Šusterovou. Česká policie zřídila nové oddělení na odhalování nucené práce. Jak je to možné, že na začátku 21. století je třeba v civilizované zemi, jakou bezesporu Česká republika je, bojovat s novodobým otroctvím?

"Novodobé otroctví, když to tak vezmeme, není tady zas až tak nové. V padesátých letech minulého století tady přece byly, stejně jako po celém sovětském bloku, tábory otrocké práce. Ale tohle má trochu jiný charakter. Já si myslím, že to je strašně smutné, zoufalé. To, že sem přicházejí zahraniční dělníci, to je věc běžná. Je to civilizovaná země, potřebuje pracovníky, kteří budou dělat špatně placené profese. Ti lidé z Východu, ať už je to Ukrajina nebo až dál po Thajsko či Mongolsko, si tady vydělají ve srovnání s tím, co by vydělali doma, veliké peníze a pomáhají tak svoje rodiny udržovat. Ale je pro mne opravdu naprosto šokující způsob, jakým naše úřady kolem takových věcí chodily, aniž by na to jakkoliv reagovaly."

O tzv. výpalném pro zprostředkovatele práce se ví poměrně dlouho. Proč tedy podle Vás přistupujeme k potírání tohoto trestného činu až teď?

"Smutná skutečnost je, že k tomu přistupujeme proto, že nás k tomu přiměla Evropská unie. Je pravda, že zákony, které umožňují zprostředkovatelé potrestat a zabránit jim v té činnosti, existují už dva roky, ale existovaly dosud jenom na papíře a nebyla žádná exekutivní síla, která by vynucovala jejich uposlechnutí. A já velice doufám, že policie to napraví, protože my jenom vidíme v televizi, teď už ne tak často, ale jednu dobu to bylo takřka denně, jak policie vpadá do ubytoven nešťastných zahraničních dělníků, křičí na ně, poutá jim ruce za záda, nutí je stát čelem ke zdi, jako kdyby oni byli ti zločinci. Já myslím, že spojovat ty zahraniční dělníky se zločineckými mafiemi, které od nich přicházejí, je prostě nesmysl, protože žádný šéf nějaké mafiánské bandy nebo její člen nebude bydlet v těch ubohých ubytovnách, kde jsou lidé nacpaní třeba po šestnácti na pokoji."

Je zřízení nového policejního oddělení tím správným řešením? Nebylo by jednodušší a účinnější zřízení zprostředkovatelen práce při našich zastupitelských úřadech v zemích, odkud k nám přichází nejvíce žadatelů o zaměstnání?

"No, to by samozřejmě bylo, ale namítnou vám ministerští úředníci, že i tam by byla možná korupce, což je samozřejmě pravda, a že by to vyžadovalo další zaměstnance a další náklady, přitom zřízení toho policejního oddělení samozřejmě vyžaduje také další náklady. Já si myslím, že úplně nejjednodušší by bylo třeba pro Ukrajince zrušit vízovou povinnost, aby ti lidé nebyli nuceni se obracet na zprostředkovatele, což dělají."

A nepodílejí se na tom novodobém otroctví zahraničních pracovníků i naše firmy? Lze vůbec takovým případům nějak zabránit?

"Naše firmy se na něm samozřejmě podílejí, protože tady přece nepůsobí jen zahraniční firmy, a zahraniční pracovníci nepracují jen u zahraničních firem. A myslím si, že zabránit by se tomu samozřejmě dalo. Jsou tady přece různé úřady, které mají na starost pracovní podmínky, bezpečnost práce. hygienu, a ty všechny by se pochopitelně měly o podobné věci zajímat. A nejhorší z mého hlediska je, že se na tom podílejí nepochybně i zaměstnanci cizinecké policie."

Možná to vyzní příliš pochybovačsky, ale myslíte si, že je možné vymýtit obchod z lidmi? Existuje přece odnepaměti?

"Myslím si, že obchod s lidmi, podobně jako žádný jiný zločin, nelze vymýtit absolutně, ale to přece neznamená, že z ním máme přestat bojovat a snažit se ho zmenšit na tu nejmenší možnou míru. Ani žádné zloděje nepochytáme vždycky všechny."


Josef Kubeczka

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz